Impozantna instalacija plijeni pažnju na Tomislavcu: Evo o čemu se radi

Foto: Patrik Macek/ Pixsell

Pažnju prolaznika plijeni impozantna instalacija ispred Umjetničkog paviljona. Riječ je radu “Veliki Muntius” Nevena Bilića,  a ovo je ujedno četvrta i zadnja ovogodišnja izložba iz ciklusa “Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona”.

Zanimljiva skulptura na Tomislavcu ostaje do 29. studenog. Ime je dobila po profesoru Muntiusu, sporednom liku znanstvenofantastičnog romana “Solaris” Stanislava Lema, a riječ je o predimenzioniranom modularnom radu, sastavljenom od segmenata polimera spojenih ventilima i bodljama koji teže beskonačnoj monokromnoj strukturi.

Pokušaj shvaćanja neshvatljivoga

Po riječima povjesničara umjetnosti Borisa Greinera, u skulpturiranju neshvatljivoga Bilić se oslanja na suvremenu ikonografiju, vizualne žanrove koji zlo, elementarno ili ljudsko, uvijek prikazuju u šiljastim oblicima, bilo rogovima Nečastivoga ili raščupanim krilima crne ptičurine, bilo haljom strašnoga Kosca nošenom vjetrom, zlo nikad nije oblo.

“Muntius je interpretiran i autoreferencijalno, pokušaj shvaćanja neshvatljivoga doveden je u prostor umjetnosti i preveden kao autorski čin u kojem se također pokušava izraziti neiskazivo, približiti se nekom svjetlu koje neprestano izmiče”, stoji u u predgovoru izložbe.

Foto: Patrik Macek/ Pixsell

Povjesničar naglašava da Bilić zastupa poziciju umjetnika te ne odustaje od snova već pobjeđuje.

Noćnu moru prebacuje u javu i rabi je kao motiv, a istodobno priznaje kako, portretirajući protivnika, umjetnik ipak gubi vrijeme, ne stoga što protivnik uvijek mijenja lice nego zato što takvu pobjedu sudac ne registrira, poručuje Greiner.

O umjetniku

Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, Neven Bilić (1972.) diplomirao je 1995. kiparstvo u klasi profesora Stanka Jančića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je danas zaposlen kao izvanredni profesor na Kiparskom odsjeku. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj rad je višestruko nagrađivan.

Komentari