ILICA POSTAJE GALERIJA NA OTVORENOM: Kilometar i pol umjetnosti na fasadama, izlozima i pročeljima!

Foto: Ilica: Q'art

Protekle nedjelje, u sklopu projekta Atrupunktura, održalo se jesensko izdanje ulično-umjetničkog festivala zajednice Projekta Ilica: Q’ART te pokazalo što nastaje kad se spoji ono najbolje od Zagreba, ulice i zajednice a već ovog petka, 23. rujna otvara se Galerija Ilica – projekt u kojem Ilica kao ulica postaje prostor umjetničkog izlaganja.

Dok Projekt Ilica: Q’art budi Zagreb i oživljava najdužu zagrebačku ulicu a njene prazne i zapuštene prostore ispunjava bogatim i raznovrsnim edukacijsko- kulturno-umjetničkim programom, kroz Galeriju Ilica, odvijajući se u formi izložbe na površinama okrenutim javnosti u Ilici, ulica postaje jedna od većih galerija na svijetu, ukupne ulične dužine blizu kilometar i pol, površine od 20.000 kvadrata, koja u tkivu grada komunicira društveno važna pitanja i najprogresivnije umjetničke prakse. U sklopu projekta Galerija Ilica: Otvorena knjiga, Ilica će kao ulica od ovog vikenda pa sljedećih 30 dana postati izložbeni prostor slika, crteža, grafika, knjiga, plesa, akcija i drugih umjetničkih formi.

Foto: Ilica: Q’art

Grad kao otvorena knjiga

Izložbom pod nazivom “Otvorena knjiga” sedmu godinu za redom nastavlja se projekt Galerija Ilica // Društveni procesi, a kustosi izložbe su Aleksandar Battista Ilić i Darko Šimičić. Koncept izložbe utemeljen je na ideji demokratske prezentacije radikalne umjetničke prakse u urbanom prostoru.

Zagreb je grad avangarde više od sto godina, a izabrani primjeri ukazat će na važne momente koji su obilježili umjetničku scenu Zagreba u posljednjih 100 godina, s akcentom na medijski raznorodne i netipične primjere.

Foto: Ilica: Q’art

Pod nazivom Grad kao knjiga umjetnika: 100 godina avangarde u Zagrebu, ovogodišnje rujansko izdanje Galerije Ilica okuplja 16 vrhunskih hrvatskih umjetnika od avangarde do danas.

Izložba Galerije Ilica OTVORENA KNJIGA otvara se u petak navečer, 23. rujna, trajat će 30 dana i odvijat će se na dužnoj površini od 1,5 kilometra, u potezu Ilice od Trga bana Josipa Jelačića do Britanskog trga. Mjesta izlaganja su fasade zgrada, izlozi, napušteni prostori i sama ulica, a radovi će biti izloženi putem raznih medija komunikacije i umjetnosti koji se organski integriraju u arhitekturu pojedinih zgrada i same ulice.


Komentari