IDEALAN DAN ZA POSJET ZOOLOŠKOM! Obilježavaju se čak tri međunarodna dana, a očekuje vas hrpa zanimljivosti

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U nedjelju, 23. svibnja, u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježit će se Međunarodni dan biološke raznolikosti, Svjetski dan pčela i Svjetski dan kornjača.

Edukativni program posjetitelje očekuje od 11 do 18 sati. Na Edukacijskom trgu govorit će se o ugroženim vrstama životinja. Edukatori će najmlađim posjetiteljima pojasniti razloge ugroženosti pojedinih životinjskih vrsta, a osvrnut će se i na one izumrle. Tamo će biti izloženi i preparati nekih ugroženih životinja.

U kutku Zoo CaRE posjetitelji će moći saznati na koji način Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u zaštiti biološke raznolikosti.

Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak djeci će predstaviti apisarij te važnost pčela u prirodi.


Kod Tropske kuće proučavat će se građa kornjača, njihov način života te mjesto u prirodi. Poseban naglasak stavit će se na kornjače kao kućne ljubimce te one koje postaju invazivne vrste.

Posjetitelje u nedjelju u Zoološkom vrtu očekuju i dvije igre – Od pola do pola i Osnove EEP-a. Prva će sudionike upoznati s Arktikom, jednim od najugroženijih područja na Zemlji, a druga s Europskim uzgojnim programom za ugrožene vrste u koji je uključen i Zoološki vrt grada Zagreba.

Inače, Ujedinjeni narodi proglasili su 1993. godine 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti, na taj se datum od 2003. obilježava i Dan zaštite prirode u RH, a ove godine održava se pod sloganom “Mi smo dio rješenja”.

Time se želi naglasiti važnost biološke raznolikosti u održivom razvoju i zajedničko djelovanje u izgradnji budućnosti u skladu s prirodom.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikih ekosustava u kojima svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote, poručili su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Hrvatska je, kako su istaknuli, po bioraznolikosti u samom europskom vrhu, a službeno je zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50.000 i 100.000.

Zabilježen je i znatan broj endema – u području flore zabilježeno je više od 380 endemičnih vrsta, od kojih je među najpoznatijima velebitska degenija. Endemizmom i visokim stupnjem bioraznolikosti odlikuje se osobito, zbog svog specifičnog biogeografskog položaja, pojas dinarskog krša.

U Hrvatskoj se nalazi i značajan dio populacija mnogih vrsta ugroženih na europskoj razini. Prirodno bogatstvo Hrvatske ogleda se i u zaštićenim područjima – 20 nacionalnih parkova i parkova prirode.

Iz Ministarstva gospodarstva su također naglasili da je aktualna zdravstvena kriza pokazala da, unatoč tehnološkom napretku, u potpunosti ovisimo o zdravim ekosustavima koji su preduvjet očuvanja zdravlja ljudi, pitke vode, kvalitetnog zraka, kvalitetne i zdrave hrane, lijekova, odjeće, učinkovitog odgovora na klimatsku krizu.

Komentari