Hvatski Greenpeace ne miruje: Ispred kultne zagrebačke zgrade postavili skulpturu

Facebook/Greenpeace Hrvatska

Aktivisti Greenpeace izložili su u petak ledenu skulpturu pingvina ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), središnjem mjestu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, čime se Zagreb pridružio globalnoj akciji za zaštitu oceana kojom se traži snažan globalni Sporazum o svjetskim morima.

Takve aktivnosti Greenpeace provodi u 20-ak zemalja svijeta, na čak pet kontinenata. Skulpture pingvina od leda koje će biti postavljene pred važna politička sjedišta diljem svijeta, topljenjem će simbolički ukazati na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena te važnu ulogu oceana u njihovom ublažavanju, rekla je novinarima voditeljica komunikacija u Greenpeaceu Marija Tomac.

“Morski život je na rubu ekološkog kolapsa”, poručila je Tomac.

Rekla je da su dva broda Greenpeacea trenutno na Antarktici gdje su se kolonije pingvina prepolovile, te da je šest od sedam vrsta morskih kornjača pred izumiranjem, kitovi se nasukavaju sa želucima punim plastike, dupini i morski psi su u milijunima izlovljeni industrijskim, neselektivnim metodama ribarenja.

“Život u moru je ugrožen i ovo je zadnja šansa da nešto konkretno napravimo da se uspije oporaviti”, tvrdi Tomac. Istaknula je da znanstvenici upozoravaju kako je potrebno minimalno 30 posto svjetskih mora zaštititi do 2030. kako bi se morski svijet barem donekle uspio oporovati.

Objasnila je kako je sada povijesni trenutak u zaštiti oceana uoči četvrte i posljednje runde pregovora u UN-u, zato što će se prvi puta svjetske vlade sastaju u okviru konvencije UN-a i razgovaraju o donošenju globalnog Sporazuma o svjetskim morima koji bi pružio mogućnost da se najvrijednija i najugroženija područja zaštite od štetnog ljudskog djelovanja, da se p
rog
lase morskim rezervatima.

Potreban pojačan diplomatski angažman na najvišoj političkoj razini

Tomac kaže da je stoga potreban pojačan diplomatski angažman na najvišoj političkoj razini te da predsjedanje Hrvatske Vijećem EU pruža jedinstvenu priliku za europsko globalno liderstvo u tom važnom pitanju.

Pozvala je ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana da osobno prisustvuje pregovorima o Sporazumu o svjetskim morima u New Yorku i da kao predstavnik zemlje predsjedateljice i zemlje čvrsto vezane uz more, toj temi da prioritet.

“Vidimo pod kakvim pritiscima se nalazi Jadran, svjedočimo o drastičnom smanjenu ribljeg fonda i enormnim količinama plastike. Mediteran je jedan od najugroženijih dijelova mora po pitanju posljedica klimatskih promjena koje će biti vidljive. Očekujemo od Hrvatske da bude ne samo europski nego i globalni lider u ovom važnom trenutku za povijest i svijet”, poručila je Tomac.

Aktivisti Greenpeacea danas su ispred zgrade NSK prikupljali i potpise na peticiju kojom se zalažu za postizanje što snažnijeg režima zaštite mora i oceana te usvajanja Sporazuma o svjetskim morima. Tomac je rekla da je tu peticiju dosad potpisalo više od dva i pol milijuna ljudi diljem svijeta, te je pozvala i hrvatske građane da je potraže na stranicama Greenpeacea i potpišu jer im je potreban svaki glas.


Komentari