‘HR U ŠOKU, RASIPANJE RESURSA NA CMROKU’, aktivisti ostavili poruku na sanjkalištu

Photo: Facebook/Extinction Rebellion Zagreb

Otvaranje sanjkališta na zagrebačkom Cmroku nekim građanima nije sjelo. Dok se dio veseli zimskim radostima, drugi pak smatraju da se radi o rasipanju novca za stvaranje umjetnog snijega usred zime koja je iznadprosječno topla. Članovi hrvatskog ogranka Extinction Rebelliona, međunarodnog masovnog pokreta klimatskih i okolišnih aktivista, u subotu su se uputili na sanjkalište i na livadi ostavili poruku.

“HR U ŠOKU, RASIPANJE RESURSA NA CMROKU”, napisali su pomoću smijega.

Na svojoj Facebook stranici potom su objavili fotografiju i obrazloženje koje prenosimo u cijelosti.

“I ove iznadprosječno tople zime, u Grad Zagreb Službena stranica besramno se rasipaju resursi i novac na umjetni snijeg. Danas je otvoreno sanjkalište na Cmroku. Za takvu stazu debljine približno 30 centimetara, potrebno je oko milijun litara vode po hektaru staze. Pritom se troši oko 4 kWh energije za proizvodnju jednog metra kubičnog snijega. Kako se na visokim temperaturama snijeg ne bi topio, dodaju mu se kemikalije koje su štetne za tlo i vegetaciju. Dugotrajni pokrov umjetnog snijega iznimno je štetan za ekosustav, posebice na Medvednici koja ima status parka prirode te brojni stručnjaci upozoravaju da se takva praksa treba zaustaviti.

Dok je u Zagrebu pravi snijeg postao rijetkost, dijelovi Europe bore se s nezapamćenim snježnim nevremenima. Sve je jasnije da se klima ozbiljno mijenja i da ulazimo u klimatsku krizu. Iako je topla zima dosad bila sretna okolnost za stanovnike Banije, Zagreba i ostalih koji su u potresima ostali bez domova i provode zimu u teškim uvjetima, nevjerojatna je neosjetljivost i izostanak prave pomoći vlasti u ovoj kriznoj situaciji. Dok oni stvaraju umjetni snijeg, posve je jasno da je jedino što zaista pomaže – solidarnost dobrih ljudi“, poručuju aktivisti.

https://www.facebook.com/xr.zagreb/posts/238478754386402


Komentari