GREENCAJT ODUŠEVIO ZAGREPČANE: Prvi zeleni festival u tri dana okupio 5.000 posjetitelja

Foto: Greencajt

Prvi zeleni festival, Greencajt u tri je dana ispunio očekivanja organizatora i ugostio 5000 posjetitelja koji su pokazali veliki interes za teme održivog i zelenog.

Ovo je prvi događaj koji je sve ključne aktere iz segmenta održivosti okupio na jednom mjestu i kroz bogat program predstavio niz noviteta i inovacija, projekte zelenih entuzijasta ali i nagradio najbolje zelene projekte. Na čak 3500 metara kvadratnih Greencajt je uz zabavnu i gastro zonu, na expo zoni predstavio 30 zelenih inicijativa i projekata, a posjetitelji su sudjelovali u šest panel rasprava i 15 radionica. Prvi Greencajt ugostio je stručnjake i javne osobe poput Julija Domca, ravnatelja REGEA-e, Saše Cvetojevića, entuzijasta i ljubitelja električnih vozila, Dunju Mazzocco Drvar, klimatologinju, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića i brojne druge.

Foto: Greencajt

Izuzetno smo zadovoljni vikendom iza nas i odazivom i interesom koji je publika pokazala za Greencajt festival. Znali smo da postoji zanimanje za ove teme, ali posebno smo ponosni jer smo na jednom mjestu predstavili i spojili ključne aktere iz domene zelenog i održivog, a reakcije publike samo potvrđuju kako je interes za ovakvim temama veliki i kako Greencajt i green.hr platforma trebaju nastaviti s pozicioniranjem ove tematike kao bitne za naše svakodnevne živote. Željeli smo spojiti institucionalni pristup i individualni angažman pojedinaca ili malih skupina pojedinaca i mogu reći da smo uspjeli u tome i da smo kreirali sasvim novi sadržaj za naše posjetitelje“, zaključio je nakon posljednjeg od tri dana festivala, direktor Greencajta Vinko Filipić.

Foto: Greencajt

Brojka od 5000 posjetitelja tim je značajnija jer upravo je to broj sadnica koje će Greencajt u suradnji s Raiffaisen bankom posaditi u sklopu Borankine akcije pošumljavanja opožarenih područja. Svaki posjetitelj je na ovaj način dao svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji, a posjetitelji su naučili i svladali niz drugih zelenih aktivnosti tijekom Greencajta.

Foto: Greencajt

Tijekom tri dana festival su posjetili i brojni stručnjaci, javne osobe i poznati koji zagovaraju održivost kao jednu od temeljnih vrijednosti, a neki od njih su sudjelovali na zanimljivim panelima i radionicama. Razgovaralo se tako o gradovima budućnosti i kako riješiti dugogodišnje probleme nedostatka prostora i infrastrukture neophodne za razvoj zelenih javnih politika i projekata. Pričalo se i o električnim automobilima i trendovima te o potencijalnim hrvatske mreže punionica, a sve ljubitelje e-vozila obradovat će vijest da bar još neko vrijeme neće krenuti sustavna naplata na punionicama. Upravo je promet najveći generator emisija CO2, čak 29 posto, i trendovi se na ovom području mijenjaju doslovno iz godine u godinu.

Foto: Greencajt

No, tko će plaćati dugi niz godina industrijalizacije koja se sad mora transformirati prema novim zelenim standardima i je li održivost kompanija samo marketinški trik ili novi način poslovanja, zanimalo je veliki broj posjetitelja. Istraživanja pokazuju, istaknuli su sudionici na panelima, kako su upravo mlade generacije pokretači promjena i dostupnost informacija izuzetno utječe na informiranost javnosti zbog čega je odgovorno djelovanje i informiranje, kako privatnog, tako i javnog sektora, izuzetno važno.

Zaokret je nužan i na strani javnih politika, ali ključna je akcija i stvaranje povoljne infrastrukture ako se žele ispuniti zadani ciljevi zelene tranzicije ekonomije i društva. Istaknuto je također kako je Hrvatska dosad napravila pozitivne korake u skladu s direktivama EU, a najviše se napravilo na polju energetike. Veći izazovi čekaju nas u poljoprivrednoj proizvodnju, prometnoj infrastrukturi i sustavima zbrinjavanja otpada.

Ovo je samo dio tema koje je u raspravama otvorio Greencajt koji u skladu s imenom ipak završava u pozitivnom tonu. Promjene na razini svijesti, ali i konkretne akcije, započele su na vrijeme, no, treba ubrzati njihov razvoj na području cijele države. Greencajt je upravo zato i nagradio inicijative i organizacije te pojedince koji su dali poseban doprinos u promicanju ovih tema, a u pet kategorija za GREEN PRIX nagrade natjecala su se 44 projekta.


Komentari