Gradi li se bazna stanica na Knežiji? Oglasili se i iz Telemacha, evo što su nam rekli

Foto: Čitatelj

NOVO

Oko navodnog postavljanja bazne stanice na jednu zgradu na Knežiji, odgovorili su nam iz Telemacha kojeg se navodi i kao izvršitelja projekta. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Planiranje lokacija adekvatnih za postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture odnosno radijskih postaja provodi se u skladu s pravilima struke radio planiranja. Postupak određivanja optimalne lokacije zavisi od više parametara vezanih uz pokrivenost signalom određenog područja. Stoga se postavljanje radijskih postaja planira namjenski radi značajnog poboljšanja kvalitete naših usluga. Izgradnju i rad elektroničke komunikacijske infrastrukture reguliraju različiti pravni propisi među kojima posebno ističemo Zakon o elektroničkim komunikacijama temeljem kojeg je za ovu infrastrukturu popisano da je od nacionalnog značaja.

Koristimo ovu priliku i da skrenemo pažnju na to da je riječ o infrastrukturi koja predstavlja jednu od temeljnih pretpostavki za funkcioniranje suvremenog društva temeljenog na digitalizaciji. Posebno je to došlo do izražaja tijekom pandemije novog koronavirusa kada su upravo zahvaljujući digitalnim platformama za čije je funkcioniranje neophodna elektronička komunikacijska infrastruktura mnoge aktivnosti u svakodnevnom životu bile gotovo neometane. Upravo zahvaljujući tome mnogi još uvijek rade od kuće, a to je samo jedan od primjera na kojem smo u  posljednjih godinu dana u vrijeme pandemije i potresa uvidjeli važnost kvalitetne povezanosti. Elektronička komunikacijska infrastruktura često je od vitalnog interesa i zbog sigurnosti čemu smo se također mogli osvjedočiti posebice nakon potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. Kako bi se osiguralo da učenici na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije mogu nesmetano pratiti online nastavu samo je jedan od razloga izgradnje dodatnih radijskih postaja na tom području i predstavlja pozitivan primjer suradnje između državne i lokalne vlasti s operatorima pokretnih komunikacija”, napisali su.


***

Kako nam javljaju čitatelji, ispred višekatnice od čak pet ulaza, u srcu zagrebačke Knežije, na adresi Albaharijeva 3, okupili su se nezadovoljni stanari koji svjedoče, kako tvrde, nezakonitom postavljanju bazne stanice na vrh njihove zgrade, bez da ih je o istom itko obavijestio.

Njih desetak smjestilo se u obližnji park, a pridružili su im se i stanari susjednih zgrada, sve s ciljem da bi zajedno iznašli rješenje koje će odgovarati svima. “Ovo je na granici kriminala”, govore nam osvrčući se na događaje koji su vodili postavljanju navedene stanice.

Naime, kako tvrde, već su ranije primijetili kako na vrh zgrade dolaze majstori, a potom se prolomila vijest da se ovaj tjedan postavlja bazna stanica za operatera Telemach. Kako znamo, u Hrvatskoj se još uvijek vode polemike oko toga emitira li ista štetna zračenja ili ne. Koliko je nama poznato, do konsenzusa nije došlo, a stoga je i nepovjerenje građana postalo i nešto značajnije.

Gdje je nestao predstavnik?

Bernarda Gudelj, vlasnica stana u jednom od ulaza, ističe kako nisu svi stanari dali potpis za gradnju tako nečega. Ona, tvrdi, sigurno nije, a ni ne zna tko je potpisao takvo nešto. Smatraju kako iza toga leži nastojanje predstavnika stanara da se od novca kojeg će isplatiti navedeni operater renovira terasa na kojoj se stanica gradi, a to je, govori, najmanji problem jer skupio bi se novac za to. “Uostalom, tu je uvijek pričuva”, zaključuje.

Navedenog predstavnika pokušali smo i sami kontaktirati, ali bezuspješno. Bernarda nam tvrdi kako ni stanarima to nije pošlo za rukom. Kada je, još prije desetak dana, primijetila da se nešto događa, tvrdi kako je ostavila rukom napisanu poruku da ih se informira o tome što se  događa na vrhu njihove zgrade, no poruka je nakon par dana samo nestala. Govori dalje da su posegnuli i za Gradskim stambenim-komunalnim gospodarstvom no da im se nitko ne javlja.

Njihov plan stoga je, promijeniti bravu na vratima koja pružaju izlaz na terasu, a stanari će dežurati pred istima kako bi od majstora bar dobili neko rješenje o radovima ili nekakvu dokumentaciju. Osim toga, govore, prikupljaju potpise i za smjenom predstavnika.

Ljuti su, zaključuju, jer se bez njihova dopuštenja radi na krovu njihova doma bez da ih se upoznalo s radovima, a zaključuju i kako je sama zgrada u srcu Knežije, malog kvarta kojeg čine škola, vrtići i parkovima u kojima odrastaju njihova djeca te da imaju pravo znati ako se gradi nešto što bi u bilo kojoj mjeri moglo naštetiti bilo kojem pojedincu u okolici.

Teleoperateru Telemach poslali smo upit kako bi nam potvrdili radi li se zaista o njihovoj baznoj stanici, a njihovo odgovor ćemo objaviti nakon zaprimanja.

Komentari