GRAĐANSKI ODGOJ, PRVI KORAK? Grad organizira konferenciju o jednakosti, ’STEREOTIPI OUT’

Udruga Bioteka

U Muzeju suvremene umjetnosti i na online platforme, u srijedu, 6. listopada, u 11 sati uživo, održat će se konferencija predstavljanja edukacijske platforme projekta POBUDIMO JEDNAKOST! „Jednakost IN – stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije“ . U projektu sudjeluju predstavnici/ice osnovnih škola iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Pule, Splita i Beograda.

Svrha ovog projekta je smanjiti stereotipa u obrazovanju jer oni utječi na životne odluke djece, njihove mogućnosti obrazovanja, odabir zanimanja i zapošljavanja.

Rezultati su zapanjujući. Pokazuje da će se više dječaka odlučiti za STEM zanimanja, njih 40,29%, u odnosu na 12,93% djevojaka. Kroz projekt će se provesti edukacije o rodnim stereotipima za odgojitelje/ice, učitelje/ice i nastavnike/ice prirodnih predmeta (matematike, fizike, informatike i tehničke kulture) te pedagoge/ice, psihologe/ice, edukacijske rehabilitatore/ice i logopede/ice kako bi u svakodnevnom radu s učenicima/ama mogli prepoznavati i primjenjivati stečena znanja.

Vrijednost projekta

Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama je nositelj projekta, a partneri su Grad Zagreb i Asocijacija za afirmaciju potencijala žena (AFA) iz Beograda. Projekt se provodi u razdoblju od 1. veljače 2021. do 31. siječnja 2023., a provedbu sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo). Vrijednost projekta je 354.217,08 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje s 283.373,66 EUR.

Na Konferenciji će se, između ostalog, održati izlaganja, stručno predavanje i panel rasprava znanstvenika i stručnjaka s područja obrazovanja, ravnopravnosti spolova i rodnih stereotipa iz Hrvatske i Srbije. . Broj mjesta za sudjelovanje uživo je ograničen na 45. Potrebne su EU digitalne COVID potvrde za sudjelovanje. Za sve ostale sudionike omogućeno je on-line sudjelovanje. Do 30. rujna 2021. prijavljeno je 143 sudionika Konferencije iz cijele Hrvatske, od toga 99 ravnatelja, učitelja/ica/nastavnika/ica i stručnog osoblja.


Komentari