GRAĐANI IMAJU RJEŠENJE U ovoj se ulici u Donjoj Kustošiji nalaze škola i vrtić, a prometna sigurnost upitna je već godinama

Screenshot Radio Sljeme

Već godinama vodi se rasprava o sigurnost jedne ulice u Donjoj Kustošiji. Riječ je o Pasančevoj, inače slijepoj ulici na čijem zapadnom dijelu stoje stupići. U toj se ulici nalazi osnovna škola kao i vrtić, a treba li ukloniti stupiće ili je ulica sigurna onakva kakva jest, u emisiji Radio Sljemena “Moj Firtl” otkrio je vijećnik Mjesnog odbora, Dragutin Roginić.

On kaže da je inicijativa za rješavanje tog problema bila pokrenuta još rije 15 godina te da se o povećanju prometne sigurnosti u Pasančevoj govori još od 2000-tih.

“Nešto što je povećanje prometne sigurnosti je nešto o čemu se govori od 2000. godine kada su sve naše ulice stavljene kao jednosmjerne. Radi lakše regulacije prometa, i u tom smislu se nas stanare ništa nije pitalo. Ono što se dogodilo tada je da nije bilo toliko automobila kao danas kada su stavljani stupići”, kaže Roginić.

Roginić je otkrio da su u 2021. proveli veliku anketu među stanarima tog područja i da se dvije trećine odazvalo. Većina je za to da se sigurnost u Pasančevoj ulici dodatno poveća, da se postave tri povišene plohe i da ulica postane jednosmjerna. Također poručuje da stupići nisu rješenje, kao i uklanjanje istih.

S druge strane, dugogodišnji stanovnik tog područja Josip Borošak upozorava da veliki problem u Pasančevoj predstavlja parkiranje.

“Nije problem toliko prometa koliko je problem parkiranje. Ovdje se parkiraju svi djelatnici škole i vrtića. Moj prijedlog je bio da se ova strana pretvori u parking, te da se djeci i pješacima osigura metalna ograda”, istaknuo je Borošak.

Djelatnica Dječjeg vrtića Kustošija Romana, slaže se s prijedlogom jednosmjerne ulice, ležećih policajaca, a njihov prijedlog je i smanjen broj parkirnih mjesta kao i iscrtavanje istih za stanare tog kvarta i djelatnika škole. Isto tako, predlažu i postavljanje metalne ograde na ulasku u vrtić.

Tihomir Barišić iz Gradskog ureda za promet smatra da bi u idealnom slučaju ulica trebala biti zatvorena u oba pravca zbog škole i vrtića.

“Zaprimili smo prijedlog inicijative i izradili smo prijedlog za postavljanje dviju uzdignutih ploha i Vijeće gradskih četvrti se usuglasilo s tim”, otkrio je Barišić.

Komentari