GOTOVO 1500 KUNA DNEVNO ZA PROIZVODNJU MAGLE: Zagrepčani skupo plaćaju Spomenik domovini, ali i druge spomenike

Screenshot: Facebook

Zagrepčani plaćaju skupu cijenu za spomenike koji su izgrađeni posljednjih nekoliko godina. Osobito je sporan Spomenik domovini, koji je koštao 35 milijuna kuna.

“Zaista je problematična cijena spomenika. Strašna! U pitanju je čisti profinjeni minimalizam i, bez obzira na veličinu spomenika, teško je shvatiti što tu toliko košta”, rekla je arhitektica Zrinka Paladino za Index povodom otvaranja spomenika.

Spomenik domovini stoji pored Lisinskog, nasuprot spomeniku Franji Tuđmanu. Emisija “Strah od slobode” Radio Studenta objavila je da cijena pogona efekta magle iznosi 766.890,85 kuna. Sustav se sastoji od 100 mlaznica koje ispuštaju maglicu. Autori emisije tada su podsjetili i da minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 3250 kuna, što znači da bi radnik na minimalcu u Hrvatskoj trebao 25 godina raditi za taj iznos. Ista emisija objavila je da održavanje fontane u sklopu spomenika iznosi 86 tisuća kuna.

“Ovaj posao nije oglašen u sklopu postupaka jednostavne nabave pa nismo uspjeli doznati više o tome što je sve obuhvaćeno ugovorom, ali prema javno dostupnim podacima iz registra ugovora javne nabave, sklopljen je 26. veljače 2021. godine na razdoblje od 60 dana. Prema tome, Vodotehnika će u tom razdoblju održavanje postrojenja fontane, koje uz ostalo uključuje i čuveni stroj za maglu, naplaćivati sitnih 1.437,83 kuna dnevno. Beznačajno naspram 3 milijuna godišnje koje Vodotehnika trži za održavanje fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice”, poručili su.

“Čak 86.270.30 kn (pdv uključen) vrijednost je održavanja postrojenja fontane uz zid od staklene cigle u sklopu Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića. Ovaj posao nije oglašen u sklopu postupaka jednostavne nabave, pa nismo uspjeli doznati više o tome što je sve obuhvaćeno ugovorom, ali prema javno dostupnim podacima iz registra ugovora javne nabave, sklopljen je 26. veljače 2021. godine na razdoblje od 60 dana.

Podsjetimo, prema dosad objavljenim ugovorima cijena izgradnje nadstrešnice na Trgu Stjepana Radića koja je svečano otvorena 10. prosinca prošle godine stajala je 34,7 milijuna kuna, a u to nisu uračunati troškovi nadzora nad gradnjom (Mlasing, 612.500,00 kn) i nedavno postavljenog video nadzora (King ICT, 336.925,58 kn). Iza dobre domovine magla se visoko diže”, poručili s s Radio Studenta.


Komentari