Gospođi Kati preminula je kćer. Svaki dan za nju uređuje mali vrt, ispod prozora na Volovčici

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vrt na Volovčici krije veoma tužnu priču. Uređuje ga Kata Ćaćić u spomen na svoju prerano preminulu kćer Maricu, koja je sama počela uređivati komad zemlje ispred zgrade.

Marica je točno ispod prozora stana na Volovčici raskrčila raslinje i podigla maleni vrt koji je ogradila i redovito održavala.

“Tu vam je prije bilo žbunje gdje su se po noći zavlačili ježevi i psi. A onda se ona uhvatila sređivanja. Izrađivala je ove umjetne cvjetove, napravila je i onog labuda i miša. Rekla je, mama, ovo ti radim da ti bude za uspomenu. Borila se godinama. Kad više nije mogla, pitala bi me da joj slikam vrt i ogradicu. Ja bih je popravljala, sadila novo cvijeće, ljiljane, božure i jaglace”, ispričala je Kata za 24sata.

Marica se borila sa zloćudnim tumorom na mozgu i utjehu je pronalazila u sađenju i brizi za cvijeće. Njezina majka sada nastavlja tu tradiciju.


Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

“Marica je znala da joj se primiče kraj. Imala je zloćudni tumor u glavi, iza očne šupljine, i znala je da će umrijeti. Podigla je ovu ogradicu prije više od četiri godine. Nju su ovdašnje žene voljele, one koje bi sjedile tu na ovoj klupi. Podarila im je ovo, da im bude ljepše”, priča Kata.

Osim Marice, Kata je izgubila još jednu kći. Ankica je preminula 2012. godine od moždanog udara. Bila je teško ozlijeđena u raketiranju Zagreba devedesetih godina i godinama se borila s posljedicama ranjavanja. Marica je nakon borbe s tumorom preminula 2019. godine, a u spomen je ostavila prekrasni vrt koji uveseljuje sivilo zgrada na Volovčici.


Komentari