GASTRO PATROLA Istražili smo ponudu na Adventu, gdje ćete proći najjeftinije i koliko košta izlazak za četveročlanu obitelj

Advent Zagreb 2021 Foto: Zagreb.info

Prvi ponedjeljak Adventa, kao i ovogodišnji Advent općenito, svakako je drukčiji od dosadašnjih izdanja zagrebačke božićne čarolije. Blještavih svjetala ne nedostaje i osvjetljavaju svaki mogući kutak javnih površina (s iznimkom potresom oštećenih zgrada i fasada, koja su u mraku pokrivena ceradom), ali najavljeni i obećani smanjeni broj kućica, doista na prvu upada u oko.

Advent Zagreb 2021
Foto: Zagreb.info

Kućica je manje, većinom prodaju božićne ukrase, igračke i suvenire, dok su one s gastronomskom ponudom utaborene primarno na Trgu bana Jelačića i Europskom trgu.

Kako nam je rečeno, sve kućice rade od 10 ujutro do ponoći, s time da ponuda hrane počinje tek u popodnevnim satima, oko 16.30 većinom, ali pića za žedna grla tu su cijelo vrijeme.

Zanimljivo, knedla je puno manje u ponudi, a u centru su izostale i neke neobičnije ponude prijašnjih godina, poput čokoladnog kebaba ili rakija s kanabisom.

Pa ipak, bilo da ste sami, bilo s obitelji, ni ove godine nećete moći reći da se na Adventu ne može dobro najesti, popiti i uživati u božićnoj atmosferi blagdanskih ukrasa i glazbe. Obišli smo kućice i analizirali cijene i ponudu te izračunali koliko će vas posjet koštati.

Trg bana Jelačića

Fajnšmeker, At Nikki’s, Castrum i Svijet kobasica četiri su adventske kućice s desne strane Jelačićevog spomenika, kako gledate prema najpoznatijem hrvatskom banu, a čiji se divni mirisi probijaju među ljudima i začinjavaju hladni večernji zrak.

Fajnšmeker nudi kobasice za 42 kune, a kuhano vino za 20 kuna. Razne vrste piva kreću se u rasponu od 20 do 30 kuna od lagera do jedne craft opcije.

Advent Zagreb 2021
Foto: Zagreb.info

At Nikki’s, ovisno o vrsti kobasice, ima širi raspon cijena. Tako klasična Brioche kobasica dođe 28 kuna, a Brioche Debrecinka 35 kuna. Isto kao Debrecinka dođe i paprena kobasica, dok su dvije najskuplje dimljena (42 kune) i kobasica sa sirom (45 kuna).

Kuhano vino dođe 20 kuna, kao i vruća čokolada.

Castrum, tri različite kobasice s kiselim zeljem. Roštilj kobasica tako dođe 25 kuna, a domaća 35 kuna, isto kao kobasica od crne svinje.

Svijet kobasica, pored raznih kobasica u rasponu od dvadesetak do tridesetak kuna, nudi i fritule za 25 kuna, a kuhano vino je najpovoljnije na Jelačiću, za 15 kuna.

Tu je i kao dio Zagreb Mingles gastronomske ponude lokalnih ugostitelja i Johann Franck sa svojim štandom ispred svoje terase. Nude domaću kobasicu u pecivu za 25 kuna, ali i malo bogatije delicije poput pečene svinjske vratine s prilogom (35 kuna), sarmu s pireom za 40 kuna, ili domaće pečenice na žaru s prilogom (35 kuna).

Imaju i skuplje opcije poput kuhanog bunceka s prilogom (50 kuna), mini zagrebački odrezak s prilogom (50 kuna) i najskuplje, burger za 60 kuna. Od deserta imaju domaće pite od jabuka za 20 kuna.

Tu je i Rougemarine sa svoje dvije lokacije: na Jelačiću kod sata i u ulici Ljudevita gaja pred Bogovićevom ulicom.

Po našoj procjeni imaju svakako najraskošniju ponudu knedli (od germ knedle s pekmezom od šljiva za 35 kuna, preko čupavac kreme za 37 kuna do Lino lada knedle za 39 kuna), a ujedno su kreativnost pokazali i kod kobasica.

Tako nude putar fokaču s dimljenim sirom i maslacem začinskog bilja kao i “Vuršt pečenicu” s chorizo kobasicom, grah salatom, finzer sosom i hrskavim lukom za 37 kuna.

Tu je i češnjofka  s coleslaw salatom, u batat kifli s bučinim sjemenkama i medom za 38 kuna te najskuplja poslastica za 42 kune, “Šlepani pajcek” (vučeni buncek s hren vrhnjem, pikantnim orasima i kiselim kupusom).

Advent Zagreb 2021
Foto: Zagreb.info

Nedaleko od Rougemarina u Gajevoj na potezu Bogovićeva-Jelačić, treba spomenuti i štand Kuće vilenjaka. Imaju fritule za 25 kuna, sarmu za van za 35 kuna, kuhano vino za 15 kuna, a i u njihovom meniju su kobasice nezaobilazan faktor.

Njihovi hot dogovi imaju različite varijante, od kojih je najjeftinija hrenovka za 20 kuna. Slijede ju Debrecinka za 22 kune, Kranjska za 25 kuna (kao i domaća dimljena) te najskuplji odabir, kranjska za sirom za 30 kuna.

Europski trg

Grinch hut, Only fries and sausage i Sailor shack, tri su sjajne kućice s gastronomskom ponudom od koje će vam poteći slina na usta.

Sve tri kućice nude kuhano vino za 16 kuna, a svoju različitost iskazuju u svojoj bogatoj i raznovrsnoj ponudi hrane.

Advent Zagreb 2021
Foto: Zagreb.info

Tako je Grinch hut iznio obilnu ponudu kobasica u brioche pecivu s coleslaw salatom i umakom za 28 kuna, 34 kune za ljutu kobasicu s istom ponudom pojačanu topljenim sirom. Coleslaw, brioche pecivo i topljeni sir izvrsno ide i uz kobasicu sa sirom koja isto dođe 34 kune, a tu je i specijal koji uključuje narezanu dimljenu kobasicu s batatom i umakom. Najpovoljniji im je klasični hot dog za 19 kuna.

Duhovita i kulinarska dosjetka na izvorni engleski naziv (Only Fools and Horses) popularnih “Mučki”, Only Fries and sausage, direktno otkrivaju primat svoje ponude. Od kobasica nude teleću hrenovku za 25 kuna, dok će vam Debrecinku, domaću ili Slavonsku zaračunati 30 kuna po komadu.

Sailor shack ili na hrvatskom mornareva koliba, malo je neobična s obzirom na to koliko je Zagreb daleko od mora, ali zato nudi osvježenje od kobasica svojim ribljim jelima i naravno nezaobilaznim kuhanim vinom.

Tako nude burger s odreskom od tune za 60 kuna i “Angry tunu” (začinjenu) za 57 kuna. Tu je i Fritto misto (ukusna poslastica od liganja za 54 kune) te račići s krumpirima za 53 kune.

Budžet četveročlane obitelji

Kućica s hranom je svakako manje ove godine, ali raznovrsne ponude, kao što vidimo, ne izostaju. Vječno pitanje jesu li cijene preskupe ili ne nešto je što ovisi o percepciji od pojedinca do pojedinca, svakako vam možemo predstaviti najjeftiniji i najskuplji tipično adventski meni (kobasica, kuhano vino za odrasle, topla čokolada za djecu i fritule) za četveročlanu obitelj koji možete naći na ovogodišnjim kućicama.

Advent Zagreb 2021
Foto: Zagreb.info

U najjeftinijoj verziji, koja uključuje četiri hot doga s hrenovkom (jedan košta 19 kuna), dva kuhana vina (pojedinačno 15 kuna), dvije vruće čokolade (jedna je 20 kuna), četiri porcije fritula, od kojih je jedna 25 kuna i dođete do iznosa od 246 kuna za četveročlanu obitelj.

U najskupljoj verziji za klasičnu adventsku hranu, četveročlana obitelj će po osobi iz novčanika morati izdvojiti 360 kuna. Točnije, 45 kuna za po naručenoj kobasici sa sirom, 20 kuna po popijenom kuhanom vinu i vrućoj čokoladi, te 25 kuna po frituli.

 

Komentari