(GALERIJA) PRIJE I POSLIJE: Pogledajte koliko se sve promijenilo godinu dana nakon potresa u Zagrebu

Foto: PIxsell/CROPIX

Prošlo je točno godinu dana od događaja kojeg bi brojni Zagrepčani htjeli izbrisati iz svog sjećanja. No popucale fasade i podstavljene skele ih i dalje podsjećaju na posljedice velikog potresa koji je 22. ožujka 2020. godine u 6.24 sati mještanima metropole utjerao strah u kosti.

Zagreb se zatresao na 5,5 stupnjeva po Richteru. Epicentar je bio 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba (Markuševec), na dubini od 10 km. Bio je to treći najjači potres u Zagrebu nakon Velikog potresa 1880. godine.

Najveće ožiljke ima središte grada. U tom trenutku Ilica je bila zatrpana otpalim ciglama, a nastao je niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini grada. Hrvatska je tada bila u najstrožem lockdownu, no ulice grada bile su preplavljene. Rijetko se tko usudio vratiti u dom nakon snažnog podrhtavanja, usprkos hladnoći i pahuljama snijega.

Koliko se sve promijenilo nakon godinu dana od nemilog događaja, zabilježili su fotoreporteri Pixsella.

Južni toranj Zagrebačke katedrale pretrpio je velika oštećenja, a na obnovi se radilo nekoliko mjeseci. Konačno, na Božić je održana misa u obnovljenoj i sigurnoj katedrali.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ilica je raščišćena već u prvim satima nakon potresa, a Zagrepčani danas opušteno kupuju u omiljenim trgovinama smještenim u centru grada. Naravno, pod epidemiološkim mjerama.

Photo: Luka Stanzl/Zoe Sarlija/PIXSELL

Krovište uništene zgrade u Radićevoj je konačno sanirano.

Photo: Sanjin Strukic/Zoe SarlijaPIXSELL

Iako je u ožujku prošle godine Trg Bana Jelačića bio potpuno prazan, stanari centra su u strahu izašli na Trg, što dalje od zgrada koje su bile itekako oštećene. Danas na Trgu vlada vesela atmosfera, a ulični svirači šire dodatnu pozitivu među Zagrepčanima.

Photo: Sanjin Strukic/Zoe SarlijaPIXSELL

U Katančićevoj ulici komad spomenika je potpuno uništio automobil, no na sreću u njemu tada vozača nije bilo. Danas je ulica osigurana od narušavanja.

Photo: Dalibor Urukalovic/Zoe Sarlija/PIXSELL

U zgradi na raskrižju Petrinjske i ulice Ignjata Đorđića zbog posljedica potresa stradala je 15-godišnja Anamarija. Ovo je fotografija koja je izazvala najviše emocija.

Photo: Borna Filic/Zoe Sarlija/PIXSELL

Velika šteta zabilježena je i ulici Pavla Hatza, što se vidi iz priložene fotografije na kojoj je automobil potpuno zatrpan ciglama.

Photo: Borna Filic/Zoe Sarlija/PIXSELL

Kaotično je bilo i u Teslinoj ulici, kojoj se prije godinu dana rijetko tko usudio prići. Danas je Teslina ponovno omiljeno mjesto za ispijanje kave.

Photo: Sandra Simunovic/Zoe SarlijaPIXSELL


Komentari