(FOTO+VIDEO) ‘MOGLA JE NASTATI NESAGLEDIVA ŠTETA!’ Pogledajte kako je izgledalo dramatično odsukavanje broda na Savi

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Prava drama odvijala se tijekom noći na Savi. Završena je nimalo jednostavna akcija izvlačenja broda koji se odvezao u petak u blizini Mosta mladosti. Podsjetimo, slike derutnog broda kako plovi nizvodno iznenadile su Zagrepčane, a dobra vijest je da opasnosti više nema.

Foto: Luka Korlaet

Brod se zaustavio poprečno na prvom slapu, u visini toplane, a s obzirom na mogući porast vodostaja rijeke Save postojala je opasnost da ga prebaci preko slapova i usmjeri prema Željezničkom mostu kod Jakuševca. Kako do toga ne bi došlo, vatrogasci i vojnici su od poslijepodneva odsukavali brod. Akcija je trajala čak šest sati, a dodatne probleme stvarala je jaka kiša koja je počela padati tijekom noći.

Foto: Luka Korlaet

Od samog početka, akciji je nazočio je i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, a nakon što je brod uspješno odsukan dao je kratku izjavu.

 

Korlaet: “Mogla je nastati nesaglediva šteta”

“Jedan od četiriju brodova-teglenica privezanih nizvodno od Mosta mladosti, odvezao se u četvrtak i nasukao na riječni prag kod Toplane.

Kako je vodostaj Save počeo rasti, postojala je opasnost da brod (dužine 80 m i 300 t) prebaci prag, otpluta dalje i udari u željeznički most 3 km nizvodno, čime bi mogla nastati nesaglediva šteta.

Gradska uprava je preko Ureda za upravljanje u hitnim situacijama pokrenula akciju u kojoj je uz vatrogasce (koji su povezali brod s obalom) sudjelovala i vojska koja ga je svojom mehanizacijom odsukala, poravnala i privezala uz sjevernu obalu, uzvodno od Toplane.

 

U akciji je sudjelovalo 14 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe (8 profesionalnih i 6 iz DVD-ova) pod zapovjedništvom voditelja smjene i ronilačkog tima JVP Zagreb Dražena Pavlića i 8 pripadnika HV-a pod zapovjedništvom načelnika Odjela za operativne poslove i obuku pukovnika Darka Vukovića, uz asistenciju djelatnika MUP-a, civilne zaštite i Hrvatskih voda. Akcija je započela u 17.00 , a završila u 1.00 sat”, poručio je Korlaet.

Foto: Luka Korlaet

Komentari