ZLATNE ŠIBE PREPLAVILE GRAD: Jeste li bili dobri baš cijele godine? (FOTO)

photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hoće li se u vašoj čizmici naći samo darovi ili i pokoja šiba?

Došao je taj dan, svi od jutra laštimo čizmice, i mali i veliki, a navečer ćemo ih položiti na prozor i čekati da sveti Nikola ostavi nešto za nas. Ako netko baš i nije bio dobar cijele godine u čizmici će naći i zlatnu šibu koju će mu ostaviti Krampus.

Ipak, Krampus možda neće stići do svakog prozora pa mu tu u pomoć mogu priskočiti roditelji koji šibe mogu kupiti na trgu.

photo: Patrik Macek/PIXSELL
photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kako se kreću cijene?

Iako su roditelji, bake i djedovi pravi Krampusovi pomagači kada treba zataknuti šibu u čizmicu, čini se da ih “Krampi” nije podijelio besplatno pa ćete ipak morati izdvojiti nešto novaca za njih.

One obične zlatne s crvenim mašnicama koštaju 5 kuna, ako želite malo bogatije tu su one na kojima je i sveti Nikola, a njihova cijena je 10 kuna. Osim toga tu su i one koja na sebi imaju i male plišane medvjediće za koje ćete morati izdvojiti 15 do 20 kuna. 

photo: Patrik Macek/PIXSELL
photo: Patrik Macek/PIXSELL

Legenda o svetom Nikoli

Ovaj svetac zaštitnik je djece, djevojaka, studenata i pomoraca, kao i mnogih gradova, no znate li da legenda o njemu ima dva završetka?

Priča kreće ovako…

U blizini roditeljske kuće svetog Nikole, živio je nekada bogat čovjek koji je izgubio carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. Nesretni otac tada je odlučio trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri kako bi zaradio. One su se pomolile Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sveti Nikola doznao je za tu odluku nesavjesnog oca pa uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima, umotao u platno i prišuljavši se noću potajno do kuće, ubacio zamotane zlatnike kroz prozor. Otac se začudio kada je ujutro pronašao toliko novaca.

Shvatio je da je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer stoga ju je opremio i dao joj miraz. Dogodilo se to ponovo, pod prozorom je pronašao zlatnike i spremio i srednju kćer. Ovdje priča dobiva dva završetka.

Prvi mogući je da je otac čekao dobrotvora u zasjedi nekoliko noći i doista ga je dočekao. Nikola je ubacio dar i za najmlađu kćer, ali otac je skočio i sustigao ga te otkrio o kome se radi. Unatoč tome što Nikola nije htio da ljudi saznaju za njegova dobra djela, otac je po cijelom selu razglasio dobru vijest.

Drugi završetak, pak, kaže da je Nikola vidio oca kako ga čeka u zasjedi pa se popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. U tom trenu na ognjištu su se sušile čarape, a zlatnici su upali u njih i upravo iz toga nastao je običaj stavljanja poklona u čarape ili čizmice, ali i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

wiki
wiki

Za Krampusa se ne zna točno kako je došao u priču i ne zna se od kuda je krenula legenda o njemu, ali on je jedan od suputnika svetog Nikole. Njegov posao je ostaviti šibu djeci koja nisu bila dobra cijele godine.


Komentari