ZELENI DRAGULJ U SRCU GRADA: Mirni kutak u gradskoj vrevi, kada vidite ove fotke poželjet ćete da ste sada tamo (FOTO)

Ivan Ramađa

Većina Zagrepčana ovaj vrt poznaje tek površno, primjećujući ga kroz prozor tramvaja.

U samom srcu grada nalazi se zelena oaza, izolirana od gradske vreve i prometne buke. Ovaj mirni kutak, odmor je od užurbanog života, ali i prilika da se upoznamo s bogatim svijetom biljaka koje svoje obitavalište nalaze upravo ovdje.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Botanički vrt poznat je svim Zagrepčanima, no malo tko ga stvarno poznaje. Zavirili smo u ovu zelenu oazu i zaljubili se na prvi pogled. Mnoštvo boja, prekrasna hortikultura i osjećaj osamljenosti u samom centru grada, ono su zbog čega vrijedi iskoristiti blagodati koje ovaj vrt pruža.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Iako namjenjen sveučilišnoj nastavi, prva funkcija Botaničkog vrta bila je funkcija gradskog perivoja, no, naviknuti na park Maksimir, građani su nepravedno zanemarili ovaj zakonom zaštićen spomenik prirode i kulture. Botanički vrt ima bogatu zbirku biljaka koja je dosegla gotovo maksimum ograničen površinom koja mu je na raspolaganju.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Lijek za svakodnevni stres

No, biljke nisu jedino čime se naš vrt može pohvaliti. Prekrasno uređene staze za šetače, drveni most i šarmantna sjenica, kao stvoreni su za dašak romantike u prekrasnom ambijentu. Zelenilo koje pruža sigurnost, hramoniju i osvježenje, djeluje toliko umirujuće da se na svakodnevni stres jednostavno zaboravi.

IMG_5415
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Ukoliko se odlučite prošetati sami, društvo će vam ponuditi mali stanovnici vrta koji jedva čekaju da ih netko posjeti. No, neće se nametati. Sramežljivo i povučeno, oni čekaju da ih netko primjeti i obrati im se. Ako ih sretnete, garantiramo da će vam izmamiti osmijeh na lice.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Ovi elegantni plutajući cvijetovi ukras su svakog vrta s vodom pa tako i zagrebačkog. Sunčanjem uređuju svoje cvjetove i čekaju ponekog prolaznika da im se pohvale ljepotom. No ljepota nije jedino što krasi lopoče. Zahvaljujući njima voda se održava čistom jer upravo njihovi veliki listovi sprječavaju stvaranje algi.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Ako ste željni opuštanja i mira,  svratite u ovaj zeleni raj. On će vas obogatiti zanimljivim informacijama te vam “napuniti baterije” za povratak u gradsku gužvu.

botanički
Ivan Ramađa

Ova, najljepša gradska zelena površina, nestrpljivo vas iščekuje.

>>>ZAGREBAČKI DRAGULJ! Idealan bijeg od ekstremnih vrućina (naša preporuka)

>>>NAPOKON SE OTVARA: Zagrepčani, od četvrtka uživajte u ovom skrovitom dragulju

Komentari