ZAŠTO VOLIMO JESEN U ZAGREBU? Miris kestena, bakrene boje i nostalgija vladaju ulicama (FOTO)

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jesen je potiho zavladala zagrebačkim ulicama.

Jesen u Zagrebu doista je fascinatna. One razigrane ljetne boje ulica, zamijenjuju diskretni tonovi, tipični za jesen. Pucketanje uvelog lišća tiha je melodija po kojoj prepoznajemo da je jesen stigla u grad. Miris kestena, isprepleten s mirisom nostalgije koja se osjeća u zraku, podsjetnik je na novog posjetitelja koji će se neko vrijeme zadržati u gradu. Do prvih pahulja.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Volimo jesen u Zagrebu. Naš grad tada oblači novo, elegantnije ruho koje mu, priznat ćete, dobro stoji. Paleta smeđih tonova daje njegovom izgledu umirujući štih, a mirisi koji se šire zrakom lako nas uljuljkaju u jesensku nostalgiju.

Kiša daje svoj doprisnos

Pa čak i kiša koju mnogi ne vole, posebno pridonosi ovom prohladnom ambijentu. Nakon kiše, zagrebačke ulice djeluju umiveno i osvježeno, a s njih je isprana sva prljavština tamne strane grada. I opet su naše, stare, dobropoznate ulice, kojima koračamo od kad znamo za sebe.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Koliko jeseni smo prehodali tim ulicama. A koliko puta su nam djelovale neprepoznatljivo? Baš zbog toga, hvala jesenjim kišama, nakon čijih kapljica lice ulica našeg djetinjstva izgleda preporođeno.

Romantičan ugođaj odlika je jeseni

Jesenski ugođaj Zagrebu daje romantičan pečat. Ali, i dozu živosti, koja se tijekom ljetnih mjeseci pomalo povukla, prepustivši grad prazim ulicama. Živost je osobita crta metropole, koja nam ponekad ide na živce, no kad utihne- primjećujemo da nam nedostaje.

Zagreb.hr
Zagreb.hr

Volimo jesen u Zagrebu. Gornji Grad okupan lišćem koje pucketa pod stopalima, Zrinjevac u ruhu obojanom naljepšim bojama jesenske palete i kestene koji mame na svakom uglu pozivajući nas da se ugrijemo slasnim zalogajem.

A najviše volimo živost, baš poput najbolje prijateljice jeseni ona ukrašava sjetno obilježje ovog godišnjeg doba.


Komentari