Zagreb u korovu! Metropola je obrasla u travi, a u Zrinjevcu su pronašli dva krivca

Marin Tironi/PIXSELL.

Ovog ljeta brojne su zelene površine u Zagrebu zarasle u travu i korov te se stječe dojam da nitko ništa nije radio mjesecima.

Prizori divljine mogu se vidjeti u blizini Kvaternikovog trga ili na Trešnjevci i Črnomercu, ali čak i ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Naravno, situacija je još gora na rubnim dijelovima grada, gdje trava često dosegne visinu koljena.

Kako piše Jutarnji list, za uređenje javnih gradskih površina zadužen je Zrinjevac, podružnica Zagrebačkog holdinga, čiji voditelj Igor Toljan za ovakvu situaciju krivi obilne kiše te tvrdi da je u ovakvoj situaciji teško stići sve pokositi. Kako tvrde, ova je godina s čestim izmjenama vlažnih i toplih dana pogodovala bujnijem i bržem rastu vegetacije, zbog čega su imali više intervencija s punom radnom snagom.

Marin Tironi/PIXSELL.

No, ta puna radna snaga, po svjedočenju samih radnika, često je krnja, naročito u vrijeme godišnjih odmora. Čak i u drugim dijelovima godine osjeti se “manjak ruku”.

“Kada su godišnji onda se stvarno osjeti koliko nam ljudi nedostaje jer jednostavno ne stignemo sve. Ovo ljeto je pogotovo problematično jer zbog reda kiša pa reda sunca trava raste kao luda! Zna nam se dogoditi da pokosimo neku parcelu i za sedam dana nas već opet zovu jer je trava opet narasla. Ma kosilice se već guše od toliko posla”, priča jedan radnik Zrinjevca dodajući kako inače krug košnje u Zagrebu traje mjesec dana, ali ove godine je produljen na dva mjeseca.

Marin Tironi/PIXSELL.

Unatoč vremenskim ekstremima, ova godina se, sudeći prema prijavama građana, ne razlikuje od prethodnih. Primjerice, prošle su godine građani iz samog centra grada slali brojne pritužbe na nepokošenu travu, pa i neočišćene otkose koji su se, pod utjecajem sunca, često pretvarali u slamu.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Ove godine po raznim grupama na Facebooku mogu se pronaći fotografije zapuštenih dijelova grada, pa čak i ondje gdje je velika fluktuacija ljudi.

U Zrinjevcu ne komentirajući nedostatak radnika, napominju kako su ove godine sa zelenih površina skupili 8896 tona biootpada, a prošle 9743 tone. Također su istaknuli kako oni nisu odgovorni za uređenje svih javnih površina u gradu, već samo parkova, travnjaka, drvoreda i igrališta.

ZAGREB POSTAJE SVE ZELENIJI: Evo gdje možete odmarati u solarnim ležaljkama i uživati u proizvodima od recikliranih materijala

Komentari

loading...