ZAGREB BI BEZ NJIH BIO PRAZAN: Nekadašnji simboli grada, a danas jedva opstaju (FOTO)

Ivan Ramađa

Obrti su nekada bili simbol grada Zagreba, a Ilica se ponosila velikim brojem ovakvih lokala.

Danas, većinu obrtničkih lokala “krasi” lokot na vratima, a prostori na najdužoj zagrebačkoj ulici zjape prazni. U posljednjih nekoliko godina zatvoreno je više od 600 lokala, a mali broj onih koji su opstali, bori se za egzistenciju.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Obiteljski zanati

Obrti se uglavnom njeguju generacijama, a zanat se prenosi s koljena na koljeno. Naši najljepši suveniri proizišli su upravo iz ovih obrta, a gradu daju poseban “štih”. Međutim, nekada prepoznatljiv brend, danas je u fazi izumiranja, a njihov broj doslovno prepolovljen. Okupljeni u cehove, obrtnici se odupiru industrijskoj proizvodnji, uz veliku pomoć Grada Zagreba koji je prepoznao njihovu važnost.

>>> ZAGREBAČKA POSTOLARKA NASTAVILA OČEVIM STOPAMA: Za njihove unikatne cipele svi već znaju (FOTO)

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Pročelnik ceha zlatara pohvalio je Grad Zagreb

“Da nema Grada Zagreba i ovakve suradnje koju imamo, ne bi bilo ni ovog malog broja obrtnika koji još uvijek opstaju. Bez obrtnika, Zagreb bi bio prazan. Ali bez Zagreba niti nas ne bi bilo.”, rekao nam je Vlado Crkvenac, obrtnik i pročelnik ceha zlatara čiji obrt nosi tradicijsku oznaku.

zatvoren obrt
Ivan Ramađa

Prema njegovim riječima suradnja se poboljšala unatrag nekoliko godina, a Grad je uvažio većinu njihovih prijedloga. “Grad dodjeljuje stipendije učenicima koji se opredjele za obrtnička i deficitarna zanimanja, a zahvaljujući tome pojavio se i veći interes za upisom ovakvih škola. Također je uvažen i prijedlog za smanjenje najamnina lokala, a dodjeljuju nam i nepovratna sredstva koje obrtnik može iskoristiti za dodatnu edukaciju, uređenje lokala, ulaganje u alat…”, nabrojio je Crkvenac poticaje koji pomažu očuvanju obrta te njihovom opstanku.

razbijane vrata
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Država nije zainteresirana za njihov opstanak

Nažalost, na državnoj razini nema interesa za suradnju s obrtnicima, iako plaćaju poreze i sva potrebna davanja te pune državnu blagajnu. Općenito tešku situaciju za obrtnička zanimanja, otežavaju i trgovački lanci čijim cijenama ne mogu konkurirati.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Broj velikih poslova za obrtnike osjetno se smanjio, a situaciju “spašavaju” oni manji, s kojima se prije nisu niti stizali baviti. [/box]

Sitni popravci na cipelama industrijske proizvodnje ili male krojačke preinake, ono su što obrtnicima pruža slamku spasa, a kako sami za sebe kažu- obrtnici su kao mačke, uvijek nekako prežive krizu ili nepovoljnu situaciju u kojoj se nađu.

IMG_8096
Ivan Ramađa

Obrtnici su ukras lica Zagreba, mali detalji koje možda niti ne primjetimo, ali bez njih grad ne bi bio isti. I mi im možemo pomoći- voljene darovati prozvodom stvorenim od zlatne ruke nekog od naših zanatlija.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Oni čuvaju našu tradiciju, očuvajmo i mi njih, uz mali dašak originalnosti i zrno pažnje koju im možemo pružiti.

>>> NEODOLJIV DAŠAK ZAGREBAČKE TRADICIJE: Očarao je i svjetski poznatog glumca (FOTO)


Komentari