UNIFORME U ŠKOLAMA: Oni koji su ih nosili otkrivaju zašto su fenomenalne (FOTO)

Facebook

Uvođenje uniformi u škole već je neko vrijeme tema javnosti.

Prošle godine, šibenska osnovna škola Jurja Dalmatinca prva je u Hrvatskoj svoje školarce uniformirala. No, nek tako davno uniforme su bile obavezan način odjevanja u našim školama.

Ekipa iz Facebook grupe “Osamdesete u Zagrebu” prisjetila se vremena kada su svi oni u školi nosili prepoznatljive plave kute. Bez nje nisi niti mogao ući u razred, kažu, baš kao niti bez crnih papučica, kaže generacija iz osamdesetih.

Ana Paić/Facebook/Osamdesete u Zagrebu
Ana Paić/Facebook/Osamdesete u Zagrebu

“Plava kuta sa heklanim bijelim kragnicama. Heklane.kragnice su se na drukere učvršćivale na kragnu od kute i tak se mjenjale. Meni ih je baka heklala…”, objasnila je sjetno Vesna prisjećajući se svojih školskih izdanja.

Bake su tih godina imale pune ruke posla pa je tako Željka uposlila i svoju. “Meni baka radila kragnice od čipkice ili samo porubljene raznim trakicama uz tu kutu obavezne su bile crne Borovo šlapice dok se karton u njima nije raspal i rupe bile odozdola.”, napisala je.

A da su, bez obzira na uniforme, curice brinule i o školskoj modi,potvrđuje i Sanja. “Plava kuta… školske crne papučice…i jedva sam dočekala ljeto da mi mama dozvoli da obučem dokoljenke…bijele, crvene, žute uz šosić!!! Obožavala sam te dokoljenke (danas baš i ne).”, otkrila je Sanja.

Međutim, dečki nisu kombinirali kutu uz ostatak stajlinga. Sudeći prema njihovim komentarima, nastojali su se kute riješiti po svaku cijenu. Ovo je potvrdio i Alan, otkrivajući posljedice “švercanja” bez kute u razred.

“Kod nas su se “frajeri” probali švercati bez kute, pa su dobivali opomene i išli kod pedagoga na razgovor. Katkad su bili poslani doma s neopravdanim satom. Ali ipak u višim razredima (7. i 8.) skoro nitko više nije nosio…”, rekao je Alen.

Iako uniformirani, isticali su individualnost

No, neki su pokušavali biti i originalni, unatoč uniformiranosti. Kuta nije bila baš najljepši komad odjeće, no bila je obavezna. Dečki su se dosjetili kako da upotrijebe kutu u kreativne svrhe i time istaknu svoju individualnost.

“Mi smo u sedmom na proljeće krenuli skidati rukave i ukrašavati ih. Nitko ti nije mogao reći da nemaš kutu, a ipak si bio drukčiji.”, objasnio je Nenad. Ipak, svaka generacija ima svog buntovnika, a našli smo jednoga i među “osamdesetašima”. On tvrdi da je poštivao pravilo “plavog kaputića”.

“Ja sam nosil traper jaknu jer je kućnom redu pisalo “plavi kaputić”. Nisam kršio kućni red. “, uvjerava Gvozden.

Kako to inače biva razvila se i rasprava treba li danas vratiti uniforme u škole. Ova ekipa stava je da treba, kako kažu, bez obzira na mrskost plave kute nije im ništa falilo, a djeca se nisu razlikovala po skupljoj ili jeftinijoj odjeći.

“Cijelu osmogodišnju školu nosio i ništa mi nije falilo .Trebalo bi i danas naši klinci tako tj.da škole uvedu to pravilo. Samo se ne sjećam da li smo dobivali od škole ili su nam roditelji kupovali.”, kaže Zoran.

Ovakve fotografije svakako su vrijedne uspomene. Unatoč sitnim problemima, poput nevoljkog nošenja kute, isti oni koji su ju morali nositi, danas se tog vremena prisjećaju sa smješkom. I ona je dio njihovog djetinjstva, baš kao i crne šlapice iz Borova, pikule ili stripovi ispod kreveta.

No, treba li danas uvesti kute? Suočavamo se sa nizom problema koje za sobom vuče moderno doba i veliki izbor jeftinije ili skuplje odjeće, igračaka, tehnologija… Ukoliko bi se uvele uniforme, definitivno se djeca ne bi isticala po odjeći. No, što je s pernicom, torbom, olovkama, užinom pod školskim odmorom? Danas je i školska oprema postala statusni simbol, a to je veći problem nego odjeća. Ako različitost u odjevanju ugušimo unifrmom, kako ćemo se uhvatiti u koštac sa gore navedenim razlikama?

>>>PSIHOLOGINJA ZA ZAGREB.INFO: ‘Djeca maltretiraju jer se osjećaju nadmoćno, a nasilje na žrtvama ostavlja ozbiljne posljedice’   

>>>NASILNICI U ŠKOLSKIM KLUPAMA: Marina ide u 6. razred i nema iPhone, zbog toga je svakog dana maltretiraju

 

 

Komentari