TRI GENIJALNA LIKA S CEST’-a: Njihove životne priče svi moraju pročitati i za njih čuti (VIDEO)

Cest is d’Best prava je prilika za vidjeti nevjerojatno i uvjeriti se kako nikada nije kasno za spojiti ljubav i posao te svoje nedostatke pretvoriti u prednosti. 

Cest iz d’Best međunarodni je ulični festival koji okuplja umjetnike i izvođače iz cijelog svijeta. Tako se ove godine održava jubilarni 20.put, a kao i svake godine, donosi smijeh, zabavu i dobro raspoloženje. Kao i obično pozvani su svi, od onih najmanjih sve do zagrebačkih starosjedioca.

Program se održava na čak 6 pozornica, a nastupa više od stotinu izvođača koji spajaju tradicionalnu i alternativnu kulturu, brišući tako granice između uobičajenog i neobičnog. Ovaj festival osnovan je 1997.godine i danas je najstariji hrvatski ulični festival, a njegovi tvorci  Zlatko Petrović – Pajo i Miran Veljković – Hadži i sami su ulični umjetnici.

Pozornice su smještene na najistaknutijim zagrebačkim lokacijama poput Trga bana Jelačića, Cvjetnog i Zrinjevca, a brojni posjetitelji “okupirali” su i livade koje se rasprostiru po glavnom gradu.

zagreb.info
zagreb.info
zagreb.info
zagreb.info

Po struci pravnik, po srcu žongler

Već i ptice na grani znaju da su na Cestu svi. Ljudi različitih profila nastupaju, uveseljavaju i pokazuju što znaju, a jedan on njih je i Ivo Frangeš, pravnik koji hoda po žici. Osim što nastupa na Cest is d’Bestu, ovaj kreativac organizira i svoje predstave, a bavi se i žongliranjem.

Ivo se već 8 godina bavi ovim poslom, a na pitanje koliko mu je trebalo za savladati ovu zavidnu vještinu savlada, odgovara uz smijeh: “Pa još uvijek je savladavam.”

Naime, ova “disciplina” ima i svoje ime, Slackline i čini se kako je i među Hrvatima sve popularnija. Riječ je o vrsti užeta o čijoj zategnutosti ovisi koliko ćete odskakati. Zatezanjem užeta zapravo se dobiva mali, uski tampolin. Iako je Ivin prvi izbor bilo pravo, u međuvremenu je otkrio cirkuske umjetnosti i zaljubio se. Upravo tako je i saznao za Slacklining i kako kaže, u tome se pronašao.

Na ovogodišnjem festivalu pronašao je obožavatelje i među najmlađima koji su uz njegovu pomoć napravili svoje prve korake na užetu.

zagreb.info
zagreb.info

Bicikl koji se vozi rukama i Bugarka koja obožava Zagreb

U šetnji zagrebačkim parkom Zrinjevcom, osim Ive, susrest ćete mnoge akrobate, glazbenike ili pak one koji pletu tradicionalne afričke pletenice, no jedan gospodin zasigurno će zaokupiti vašu pažnju.

“Povremeni izumitelj”, kako sam za sebe kaže, svoj bicikl vozi rukama. Ručni bicikl njegov je izum, a na ideju je došao kada je ostao bez noge. Rekao nam je kako i inače zapliva u “izumiteljskim vodama”, a ova kreacija pomaže mu da se lakše kreće.

zagreb.info
zagreb.info

Na Cestu nastupa i Ashton, Bugarka koja će vas oduševiti svojim hitrim pokretima. Ona je kip, dok joj se ne približite, a onda kreće šou u koji često uključuje i svoju publiku. U posljednjih pet godina osvojila je čak 7 nagrada na festivalima živih kipova. Sve svoje likove ona osmišlja sama i udiše život u njih, a ove godine na zagrebačkim ulicama oživjela je jedna zabrašnjena kuharica.

zagreb.info
zagreb.info

Iako inače ne priča dok nastupa, za Zagreb.info progovorila je nekoliko riječi. Na Cest is d’Bestu nastupa cijelo vrijeme, od prvog do zadnjeg dana i oduševljena je Zagrebom.

“Obožavam Zagrepčane, znate i ja sam s Balkana, svi se mi dobro poznajemo i razumijemo. Takav smo mentalitet, a ovdje je zaista prekrasno.” Dodala je i kako je organizacija odlična te da ju jako veseli to što je dobila priliku nastupati na ovakvom festivalu.


Komentari