Tamo je već 72 godine: Misteriozni grob u Maksimirskoj šumi

HKV

Prema tvrdnjama, starijih stanovnika Maksimira, šuma je prepuna grobova domobrana.

Svaki ljubitelj šetnji po Maksimirskoj šumi barem je jednom prošao pokraj groba koji se na samom rubu šume, kod Jazbine, nalazi od 1945. godine. Na njemu su uvijek lampaš i koji cvijet što golica znatiželju slučajnih prolaznika i klinaca iz Maksimira koji su kroz dječje igre po ovoj šumi sasvim slučajno otkrili grob.

“Franja Pismesterović 1902. – 1945.” danas stoji na križu koji je postavljen 1991. godine kako je na portalu HKV pisao Ljubomir Škrinjar, a riječ je o domobranu iz Srijemske Mitrovice.

HKV
HKV

Prema pričama starijih stanovnika Maksimira, a koje su poznate i voditeljima park – šume, domobranje bio strijeljan kod Blizneca te je ranjen uspio doći do kuće jedne obitelji koja je živjela u blizini. Iste večeri domobran je preminuo od zadobivenih rana, a ta obitelj ga je pokopala na mjestu na kojem se njegov grob nalazi i danas.

U Maksimirskoj šumi kroz šetnje se može “naletiti” i na još jedno mjesto koje navodi na misao da je riječ o grobu. Radi se o drvetu na kojem se nalazi ploča s datumom 5. 5. 1994. i porukom “Branko volimo te”. Naime, na tom mjestu si je jedan mladić oduzeo život, no nije ondje pokopan.

Prema tvrdnjama, starijih stanovnika Maksimira, šuma je prepuna grobova domobrana koji su ondje ubijeni 1945. godine, međutim, ti grobovi nikada nisu pronađeni.

 

 

 


Komentari