ŠTO BISMO BEZ NAŠIH BAKA? One prkose godinama, debljaju nas i uvijek imaju spremnu toplu riječ i čvrst zagrljaj (FOTO)

Flickr

Otiđite danas do svojih baka i pokažite im koliko vam znače.

Jedna objava Marijane Batinić na Fejsu pokrenula je lavinu komentara, i svi su bili u razdraganom tonu. Slikala je voditeljica svoju nonu koja prkosi životu već 95 godina, kako ona kaže prava je to žena s kamena.

Ali nije samo njena baka kraljica, sve naše bake mogu se okiti tom titulom. Ajde recite kada ste došli baki, a da niste kući otišli tri kile teži? Pa nema boljeg osjećaja od onog kada zakoračite preko kućnog praga, a iz kuhinje se šire miomirisi kakvi nisu opisani ni u najljepšim bajkama.

Znaju bake spremati ona stara, fina jela. Pune one tako paprike, pa se malo sjete svog zavičaja i skuhaju nešto iz svog djetinjstva. I ne prihvaćaju one “Ne” kao odgovor, izvući će iz rukava najtužniji pogled na svijetu, a kada napokon sjednemo za stol gledat će nas očima punim ljubavi. Pa kako onda odbiti i repete? Nikako dragi moji ljudi, baš nikako. Od bakinog stola se ne diže dok gumbi s hlača ne počnu letjeti po kuhinji. E onda baka zna da smo siti.

Al nisu bake samo za kuhanje, tu su one kad nas treba utješiti, a neće se ni uvijediti kada se šalimo na njihov račun. Eto ova moja kraljica baš neki dan na nos “natakarila” zlatne sunčane naočale, a iza nje već 76 dugih godina, a ne sprječava ju to u ničemu, a najmanje u zabavi.

Privatni album
Privatni album

Nema baka pojma ni što je Snapchat, al svaki put će sudjelovati u glupiranju mada ne zna što je filter, a bogami bez “naočala za blizu” ga i ne vidi.

Privatni album
Privatni album

Ovo je za sve naše bake koje nas svakodnevno uveseljavaju. Za sve one koje nam i nisu tako blizu, ali zovu svaki dan da vide kako smo i ono bitnije, jesmo li što jeli. Za sve one najdraže bakice koje više nisu s nama. Hvala vam bake na svakoj toploj riječi, na svakom zrncu mudrosti, na svakom zagrljaju. Britki jezik još nemojte skrivati, imamo još puno za naučiti od vas.


Komentari