(FOTO) Smrad, smeće i odbačene igle: Ove zgrade izvor su zaraze nadomak gradske uprave

Dražen Komar

Zapušteni kompleks zgrada utjeruje strah u kosti Zagrepčana.

Glavni kolodvor mjesto je izuzetno velike frekvencije ljudi, sve vrvi građanima i turistima, a nadomak autobusnih stajališta godinama stoji zapušten kompleks zgrada kojeg izbjegavaju i sami Zagrepčani.

Nadomak gradske uprave, jezivo se nadvijaju nekad velebne zgrade, a danas kulise prigodne za snimanje kakvog horor filma.

_DSC0007


Zakoračili smo unutra i šokirali se. Gomila smeća, lima i razlomljenog stakla, obavijenih smradom urina nalaze se u nekadašnjem sjedištu Zagrebačke banke.

_DSC0014

Otpad, oronuli zidovi i odbačene igle, samo su neki od “rekvizita” pokraj kojih svaki dan prolazi stotine građana, a stanari iz susjednih zgrada prisiljeni su na suživot sa štakorima koje privlače nagomilani otpaci u ovom kompleksu.

_DSC0013

Samo dvadesetak metara dalje nalazi se Diskontni trg. Leglo otpada i fekalija, oronuli zidovi i razbijeni prozori tužna su stvarnost ovog, nekada uspješnog “diskontnog trga” na čijoj se lokaciji trebao izgraditi trgovački centar. Ipak, sve je ostalo samo na planovima.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

>>>Užas nadomak Glavnog kolodvora: Okupljalište narkomana i leglo štakora

Čekaju bolje dane

Po svemu sudeći, propali su i planovi prenamjene urušene zgrade Zagrebačke banke gdje je trebao niknuti šoping centar s autobusnim terminalom i poslovnim objektima.

_DSC0012

Umjesto velebnog zdanja tako se ovdje nagomilava smeće, a Romi iz dana u dan iz objekta čupaju instalacije i druge metale, zbog čega će od nekadašnje banke ostati samo goli zidovi.

Inače, ova zgrada je u vlasništvu društva Konos construction d.o.o. , kojem je Zagrebačka banka prodala objekt nakon iseljenja.

Međutim, ova je tvrtka u predstečajnoj nagodbi, a navedena zgrada dio je plana restrukturiranja zbog čega od realizacije projekta neće biti ništa u skorije vrijeme, kako su mediji pisali prošle godine.

Prema svemu sudeći, miris urina, fekalije, štakori i stravični prizori još će neko vrijeme raditi društvo okolnim stanarima, a strah da im se oronuli objekti ne uruše na glavu sveprisutan je.

Apokaliptični prizori nadomak gradske uprave čekaju bolje dane…

 

Komentari