S KOŠARKAŠKOG TERENA PRED OBJEKTIV: Priča o dečku iz Dugava koji je loptu zamijenio modnom pistom (FOTO)

Privatni album

Ovo je dečko koji će vas na prvu, naravno, osvojiti izgledom, a na drugu osobnošću.

Sandy je košarkaš u srcu, ekolog po struci i model u svakodnevnom životu. Razgovarali smo s njim i saznali kako je dečko iz Dugava s košarkaškog terena kročio na modnu pistu i osvanuo na plakatima van granica Lijepe naše.

Košarka je njegova prva ljubav

Počeo je trenirati košarku već sa 6 godina, taman kada je krenuo u osnovnu školu. Kako kaže: “I Gogi je špano basket”. Gogi je njegov tata koji je, čini se, glavni “krivac” za Sandyjevu ljubav prema lopti i dvoranskom parketu. Već nekoliko mjeseci nakon početka školske godine počeo je trenirati u košarkaškom klubu Zagreb i tamo je ostao do svoje 18. godine.

“Prošao sam sve omladinske kategorije u Zagrebu, a onda sam odigrao jos jednu seniorsku sezonu u Gorici i tad sam odlučio prestati”, priča Sandy koji se s košarkom oprostio zbog ozljede. On je, naime, smrskao patelu i tako zaradio operaciju i štake koje su mu bile svakodnevno pomagalo.

Iako je morao odustati, naglašava: “Šica je oduvijek moja prva ljubav”. Da to doista je tako govori nam i njegov odgovor na naše pitanje o tome što je bilo nateže dok je trenirao.

“Ne znam, uvijek sam sve volio, ni treninzi dva puta dnevno mi nisu teško padali i to će uvijek bit moj dream job. Jedino što me smetalo je ta politika hrvatskog sporta, di svako gura svoje.”

Privatni album
Privatni album

Kako je s košarkaškog terena zakoračio na modne piste?

Sandy je zapravo skočio u nepoznato. O ponudi nije htio puno razmišljati, jer da je bilo tako možda bi od svega i odustao.

“Pa kad sam prestao sa šicom, imao sam taj period kad nisam znao što bih sa sobom pošto je sve što sam oduvijek radio i što znam radit je igrat basket” govori i dodaje kako je bio zbunjen i nije znao što će dalje. Završio je srednju školu i znao je da se nešto mora, ili će studirati ili će raditi.

“I onda me fakat od nikud našao moj bivši menadžer i rekao da misli da imam potencijala za taj posao i dao mi vremena da razmislim. Mene, naravno to u početku nikako nije zanimalo, al rekao sam sam sebi ajde ajmo vidjet i eto, odradio par magazina,kampanja i testova u Hrvatskoj i Srbiji i tako sam počeo”, nastavio je.

Privatni album
Privatni album

Plaće su u Hrvatskoj male, ako ih uopće i dobiju

Jedan od razloga zašto Sandy radi u inozemstvu su plaće i odnos prema modelima u Hrvatskoj. Ipak, on ima samo riječi hvale za Fashion.hr i Cro A Porter.

“Ima fakat par odličnih dizajnera i par naših eventa tipa Fashion.hr i Croa A Porter koji su na finoj razini, ali sta se modela tiče je loše. Plaće su mizerne ako ih uopće i dobiješ, ali za početak neke modeling karijere je sasvim okej, za napravit book i materijale”

Bilo je Sandyja posvuda

Modeling je avantura sam po sebi, a Sandyja je taj posao odveo na drugi kraj svijeta. Vidio je Italiju, Kinu, Indiju i posvuda je ovaj simpatičan lik stekao prijatelje, a to nije ni čudno. Prvi put kada ga vidite na pamet će vam pasti Will Smith i Princ iz Bel-Aira, a onda će progovoriti i bit ćete gotovo sigurni da se radi o našoj domaćoj inačici poznatog komičara.

“Krenuo sam s Pekingom, nakon toga bio u Milanu, pa Istanbulu, pa se ponovo vratio u Milano i onda na red došla Indija, dva puta” započeo je Sandy svoje “putopise”.

“Najluđe je definitivno bilo u Kini, možda zato i što mi je to bilo prvo putovanje zbog modelinga pa ono, najviše ga pamtiš, ali i život modela je tamo definitivno najludi. Naljepše mi je ipak bilo u Milanu. To je grad mode i slobode i definitivno bi se mogao zamisliti da tamo provedem ostatak života”, vjerujemo ti Sandy, nebi se ni mi bunili.

Sam naglašava da u jednoj od svjetskih prijestolnica mode nema loših poslova i što god tamo radio, svi se odnose maksimalno profesionalno jedni prema drugima. Kao najbolji dio ovog posla istaknuo je putovanje i iskustvo koje se stekne.

“Život mi se totalno promjenio otkad sam počeo s tim. Upoznaješ ljude sa svih krajeva svijeta, njihovu kulturu, način života i postaneš tolerantniji i prema ljudima i prema svemu oko sebe. Putuješ, zabavljaš se i uzivaš”, govori Sandy s entuzijazmom koji rijetko tko ima kada govori o poslu, ali ne čudi nas to jer sam svjedoči da mu je ovo najbolje moguće iskustvo u životu.

Privatni album
Privatni album

“Broj noge ti je 47, a dobiš cipele broj 43”

Sandy kao Sandy, u svemu nađe zabavu, al ima modeling i svojih manje lijepih strana, a dani su mu sve samo ne dosadni.

“Najteži dio su snimanja, kad, na primjer, dobiješ totalno poludjelog klijenta koji dode na set i ne zna ni sam što hoće i onda od tebe očekuje toplu vodu. Teško je i kad snimaš katalog za kapute vani na temperaturi od 35 stupnjeva, a nije lako ni kad nosiš reviju pa ti daju broj cipela 43 iako nosis 47”, kazao je on uz smijeh.

Upitali smo ga da opiše svoj jedan dan i nismo sigurni da bismo mi izdržali takav tempo.
“Probudiš se, po običaju kasniš na svoj pick up, brzo se tuširaš, spremaš, trčis na prvi kasting. Stigneš tamo sav zadihan jer misliš da kasniš, a ono 300 ljudi ispred tebe u redu čeka na taj isti kasting”, priča nam.

“Onda ludiš i čekaš , a kad napokon dodeš na red nakon 2 sata uđeš unutra i skuziš da klijent traži modela starijeg izgleda s bradom i zbediraš se i izađeš van jer si upravo potratio svoja 2 sata života uzalud”, ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se. Nakon toga Sandy trči na drugi kasting, a dnevno ih odradi u prosjeku 5, nekad više, nekad manje. U svoj toj strci on jede “s nogu”, a čeka ga i trening s kojim završi negdje oko 22 sata i dan mu još nije gotov.

“Skuziš da je 10 navecer i da za pola sata moraš bit u klubu na partijani, brzo se spremaš, juriš van. Izađeš sa svojim cimerima iz agencije, popijete, uživate u partiju, a onda većinom dobiješ poruku od bookera kako radiš iduće jutro i kako ti je pick up za 3 sata i tako u krug”, ponovo on ne može suspregnuti smijeh dok se prisjeća tog ludila.

Privatni album
Privatni album

Što je rekla obitelj i što je dalje u planu?

Sandyjevi ukućani nisu imali nijedan loš komentar na njegovu novu karijeru, znali su svi da je to posao za njega. Jedino što ih vjerojatno smeta jest što ga rijetko vide, a vjerujemo da im nedostaje kao i oni njemu. Kako i ne bi? A taj ciklus nedostajanja uskoro opet kreće jer se Sandy za nekoliko dana ponovo ukrcava na avion.

“Vraćam se idućeg tjedna u Indiju, tamo ću provesti 3 mjeseca,vratit se doma za Božić i Novu, a onda u prvom mjesecu opet udarat na Milano fashion week, pa sta bude,bude.”, zaključio je Sandy u svom pomalo bezbrižnom stilu.


Komentari