POGLEDAJTE OVU SRAMOTU: Nekad ponos grada, a danas derutno zemljište (FOTO)

Facebook/ I TO JE ZAGREB/ Ianus Christianus

Nekoć prekrasno mjesto kojim je odzvanjao smijeh najmlađih.

Facebook grupa “I TO JE ZAGREB”, nudi građanima priliku da ukažu na sve probleme koje Zagreb ima i podjele svoje nezadovoljstvo sa stvarima koje im smetaju u gradu. Korisnici ove društvene mreže tu priliku obilno i iskorištavaju. Korisnik pod pseudonimom Ianus Christianus ovaj put u grupi je podijelio katastrofalno stanje u kojem se nalazi Grad mladih, mjesto dobro znano svim Zagrepčanima.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Grad mladih vrijedan je prostor u zagrebačkoj Dubravi, osmišljen i službeno otvoren 1951. godine kao Pionirski grad. Primarni cilj ovog kompleksa bio je privremeni smještaj oko 400 djece u kojem bi bili omogućeni odgoj, učenje i druženje u gradu planiranom upravo za djecu. Prema podacima, od otvorenja do danas, u ovaj kompleks ulagano je samo jednom, i to 2003. godine kada je obnovljeno 10 paviljona te se od tada prostor Grada mladih koristi kao izletište, a u obnovljenim paviljonima pruža se hostelski smještaj.[/box]

Zaboravljen u vremenu

Međutim, ukoliko ga pogledamo danas, poprilično je vidljivo da ne postoji jasna ideja koja bi revitalizirala stanje Grada mladih. On danas jest Pionirski grad, isti onakav kakav je otvoren 1951., muzejski primjerak prepušten zubu vremena. No, nije Grad mladih.

“Grad mladih, nekoć najljepše mjesto za igru i odmor klinaca iz Zagreba i okolice, danas napušteno i ruinirano zemljište bez svijetle budućnosti….uvijek sam se pitao zašto se ovo nije ranije obnovilo, pa se recimo ponudilo kao smještaj studentima na ovogodišnjim studentskim igrama…”, napisao je Ianus Christianus, priloživši i fotografije koje dokazuju njegove riječi.

Facebook/I TO JE ZAGREB/ Ianus Christianus
Facebook/I TO JE ZAGREB/ Ianus Christianus

Sramotno stanje ovog vrijednog kompleksa potvrdio je i Sven koji je ukazao i na opasnosti za djecu, s obzirom na zapuštenost samog igrališta i sprava. Prema njegovim riječima sprave za djecu su iste već desetljećima.

Facebook/I TO JE ZAGREB/ Ianus Christianus
Facebook/I TO JE ZAGREB/ Ianus Christianus

“Svake godine sam tamo po ne znam koliko puta i u mojih 31 se do sada uspjelo obnoviti igralište za košarku, kućica za roštilj koja to nije, jer je pre niska za isti :D, malo su pofarbali dijelove and that’s basically it. Svake godine se tamo održavaju škole u prirodi i to je super, samo da se itekako može bolje i ljepše, može. Igrališta za djecu su ne samo slabo obnovljena, nego i opasna (na onim penjalicama/ljuačkama kombo ima metalni dio u kojem je u sredini odrezan krug, ala okrugla giljotina, i to je tako od kada sam bio klinac…” napisao je Sven.

Oglasio se i Tomislav Stojak

Gradski zastupnik, HNS-ov Tomislav Stojak ističe da je odgovornost za ovakvo stanje Grada mladih isključivo na Gradu i Holdingu, odnosno Holdingovoj podružnici “Nazor”, pod čijom je upravom ovaj kompleks.

Facebook/ I TO JE ZAGREB/ Ianus Christianus
Facebook/ I TO JE ZAGREB/ Ianus Christianus

“Očito da ne postoji osmišljen plan i strategija sto činiti s Gradom mladih, koja mu je namjena, sto sa sadržajima koji nisu godinama obnavljani, kako sve to staviti u funkciju.Volio bih vidjeti plan Holdingove podružnice “Nazor” za Grad mladih, sto se planira, u kojem vremenskom roku i s kojim sredstvima. Prevrijedan je prostor da bi ostao u ovakvom stanju kakav je danas.”, kazao je gospodin Stojak.

Po ovom pitanju pokušali smo kontaktirati i Holdingovu podržnicu Nazor, no vrlo brzo su nas preusmjerili na sam Grad mladih. Kako su nam oni sami rekli- radovi su u planu, a neki kreću već sutra.

“U narednom periodu se planira revitalizacija, a već sutra počinju neki radovi na puteljcima u Gradu mladih. Postoji plan za uređivanje, planiraju se ozbiljniji zahvati, ali i povlačenje sredstava iz Eu fondova. Mi smo vlastitim snagama do sad pokretali neke adaptacije, radilo se, nije da se ništa nije radilo. No, potreban je jedan jači investicijski zahvat za koji je potrebna i određena dokumentacija, a to sve košta. Zbog toga i planiramo povući sredstva iz EU fondova.”, rekli su nam iz Grada mladih.

Ipak, postavlja se pitanje zbog čega se Gradu mladih do sada okretalo leđa, zbog čega je zadnja investicija od strane odgovornih bila 2003. godine i na kraju krajeva, zbog čega se za potpuno uređenje Grada mladih nema novaca dok, primjerice, za fontane ima?

Komentari

Komentari

loading...