OVAKO SE VOLI MAJKA ZEMLJA: Ova djeca svima su nam očitala lekciju (FOTO)

Zakaj volim Zagreb/ Tijana Tijana

Nije tajna da nam ekologija nije jača strana.

Iako je ekologija znanost koja svakim danom sve više napreduje kod naš većina još uvijek vjeruje da je to samo skupljanje smeća i možda recikliranje. No što je ekologija zapravo? To znanost koja se bavi odnosima živih bića i njihovih staništa.

U to će naravno ući i skupljanje smeća, čišćenje šuma i recikliranje, ali sve kako se nebi narušila ta ravoteža u prirodi i kako ne bismo uništili životne uvjete na nekom staništu. Mnogi tome ne pridaju veliku važnost iako se ponosno hvale kada saznaju da imamo more koje je drugo najčišće na svijetu. Ipak, ako su već toliko ponosni, zašto je toliki problem pobrinuti se da naše more, šume i parkovi ostanu takvi?

Čini se da je problem upravo u tome što starije generacije nitko od malena nije učio da je zaštita okoliša bitna, ipak je ekologija relativno nova znanost baš kao što su i takvi smjerovi u našim srednjim školama i na našim fakultetima. Ono što veseli je da se situacija poboljšava.

To su i pokazali novi naraštaji, konkretno djevojčica i dječak koji su samoinicijativno izašli na ulicu i pokupili smeće koje su njihovi sugrađani tako bezobzirno bacili.

Zakajvolim Zagreb/ Tijana Tijana
Zakajvolim Zagreb/ Tijana Tijana

Malci su pokupili pobacane reklamne letke i plastične vrećice , a rekli su da to rade jer “mama Zemlja plače”. Koliko nas odraslih je zastalo nad komadom papira na podu, sagnulo se i bacilo ga u kantu za smeće jer naša Zemlja plače?  Ova jednostavna rečenica odraz je odličnog odgoja, ali i dobrog, velikog srca koje se krije u tim malim grudima.

Ovi klinci samo ne žele da itko plače, da itko bude tužan pa makar to bila i majka Zemlja, o kojoj još uvijek ne znaju mnogo. Svima nama očitali su lekciju i dali nam razlog da se zamislimo.

Licemjerje ostalih građana

Ovog ljeta odvoz smeća je prorijeđen, posljedica toga su pretrpani kontejneri, ali reciklažna dvorišta u mnogim kvartovima većini stanovnika su blizu, ali rijetko tko ih koristi, a svi se žale na otpad. Nedavno su pred dvorištima osvanule prve kante za papir, no ni to nekim građanima nije dobro, jer što će njima ta kanta?

Facebook/ I to je Zagreb
Facebook/ I to je Zagreb

Pa ljudi, recite vi meni je li tako teško odvojiti papir koji se može reciklirati i koji ponovo može postati koristan i tako sačuvati naše šume? Je li teško odvojiti plastiku, staklo i metal? Ne moraju svi imati svoje kompostane u dvorištima, ipak je to malo veći pothvat (iako ne tako zahtjevan), ali zašto nam već nije ušlo u naviku da otpad i smeće nisu isto.

Smeće je neiskoristivo, ali otpad se reciklira čime pomažemo našoj Zemlji da ne plače. Ugledajte se na ovu djevojčicu i ovog dječaka, podignite to smeće s poda i bacite ga u koš, razvrstajte svoj otpad i sačuvajte ovo malo zelenila koje Zemlji ostalo, a mi imamo sreće da se velik dio njega nalazi upravo u Lijepoj našoj. Potrudimo se da i dalje ostane lijepa. 


Komentari