OPASNE ZA PROLAZNIKE: Nekada sjajne i blještave, a danas prepuštene propadanju (FOTO)

Ivan Ramađa

Bogata zagrebačka arhitektura oduzima dah na prvi pogled.

No, ako pogledamo malo bolje uočit ćemo tužne prizore. Stoljetne impresivne zgrade, prepuštene zubu vremena, potpuno su oronule i zanemarene.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Nekada ponosne i blještave, dičile su se svojom ljepotom, danas su prepuštene na milost i nemilost godinama koje su ih stigle.  Podignute u 19. stoljeću ove zgrade žude za malo osvježavanja koje bi im vratilo stari sjaj.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

>>>POTPUNO ZANEMARENI: Obrtnici s Opatovine rade u pljesnivim i ruševnim uvjetima

Potencijalna opasnost za građane

Osim što su potencijalna opasnost za slučajne prolaznike, ovim zgradama zapuštenost nikako ne priliči. Povijest kojom bi se, upravo kroz ove zgrade, trebali ponositi, potpuno je zametnuta u neki skriveni kutak, a njeno mjesto su zauzeli neki nepotrebni projekti.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Nažalost, ovakve slike sastavni su dio svake zgrade u centru grada. U istom onom centru koji je žila kucavica za turiste, ali i veći dio zagrebačkih stanovnika koje uglavnom ne zanimaju novi projekti dok je samo srce grada u potpunosti zapušteno.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Žuta boja pročelja zgrada simbol je austrougarske arhitekture. Danas, ta ista boja djeluje nemoćno i zaboravljeno, a sav njezin sjaj i bogatstvo potpuno su izblijedili. Čekajući nekoga tko će im posvetiti svoju pažnju i vrijeme onako kako su zaslužile, ove zgrade slikovito prikazuju stanje u gradu- izvana ušminkan, a duboko u sebi tužan i zaboravljen.

Je li moguće da gradske vlasti nisu svjesne značaja kojeg predstavljaju ovi objekti ili im doista nije važno što se događa sa samim centrom grada? Moramo zaključiti da se pred stvarnim problemima zatvaraju oči, a vapaj objekata kojima je potrebna obnova utišava se milozvučnim žuborenjem fontana.

>>>ZAPUŠTEN, POŠARAN I ORONUO: Park u srcu grada ne zanima gradske vlasti (FOTO)

>>>ZAPUŠTENO I DERUTNO: Zagrebačko Voltino sramotna je slika europske metropole! (FOTO)

Komentari