NEPOZNATI DOLAC: Kad utihne jutarnja vreva nastupa nešto sasvim drugačije (FOTO)

Sanjin Strukic/PIXSELL

Kumice su odavno pospremile ostatak svoje neprodane robe.

“Trbuh grada” bilo je zagrebačkih ulica. Tijekom dana Dolac prožimaju živopisne boje i vrtlog mirisa sa šarolikih štandova naših vrijednih kumica. Prepoznatljivi žamor, spominjanje susjeda i poznanika, miris jutarnje kave i čašica žestokog i kratkog odlika su svakodnevnice na ovoj zagrebačkoj tržnici.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

No, u večernjim satima Dolac odiše posebnom smirenošću. Kumice su odavno pospremile ostatak svoje neprodane robe, a onaj susjed s drugog kata kojeg ste jutros sreli u iščekivanju je večernjeg Dnevnika u toplini doma. Miris kave zamijenio je miris iz obližnje pečenjare koja će nahraniti “noćne ptice”.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Prazni štandovi čekaju zagrebačke klince koji će, već tradicionalno, na njima popiti zadnje gutljaje jeftinog vina prije povratka kući iz večernjeg izlaska. Njihov mladenački žamor zamijeniti će onu jutarnju vrevu i na kratko razbuditi već uspavani Dolac.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

No, vrlo brzo i oni najuporniji trčat će na zadnji tramvaj, shvativši da sat na katedrali samo što nije otkucao ponoć. A Dolac se opet vraća snu, uz tek pokoji korak slučajnog prolaznika. Ipak, ne ostaje sasvim sam.

 Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

I njegova vjerna kumica Barica čeka trenutak mira da odmori od teškog bremena na glavi. Usnut će zajedno s njim, ako bude imala sreće ulovit će nekoliko sati neisprekidanog sna. No, već s prvim znacima zore mora se razbuditi kako bi dobro raspoložena pozdravila onog susjeda s drugog kata kojeg ste jutros sreli.

>>>POSJETILI SMO DOLAC: ‘Trbuh grada’ zaleđen je, ali vrijedne kumice prkose debelim minusima (FOTO)

>>>DRUGO LICE ADVENTA: Tužno je što se događa na Dolcu dok mi jedemo fritule (FOTO)

 


Komentari