NAJSTARIJE HRVATSKE JASLICE: Mala zagrebačka crkvica krije pravo blago (FOTO)

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Spoj kulturne i vjerske baštine hrvatske metropole.

Ovo malo blago smješteno je u zagrebačkoj crkvi svetog Blaža. Prve hrvatske božićne jaslice s narodnim motivima izrađene su 1916. godine u vosku. Na 3,5 kvadratna metra više od 150 figurica ljudi i životinja predstavljaju hrvatsku crkvenu i narodnu umjetnost, a jaslice su zabilježene u mnogim monografijama i izložbama u zemlji i inozemstvu.

28.12.2016., Zagreb - U zupnoj crkvi Sv. Blaza u Zagrebu nalaze se najstarije zagrebacke jaslice. Ove vostane jaslice izradjene su prema nacrtu kipara Vojte Branisa u Umjetnickoj skoli u Zagrebu. Kolaudacija je obavljena 14. prosinca 1916. godine, a obnovljene su 1969. godine. Jaslice se mogu razgledati do blagdana zastitnike zupe, sv. Blaza, 3. veljace. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Sjaj voštanih figura, koje nose naziv “Hrvatski Božić”, i danas oduševljava svojom izvedbom, a posebno su značajne jer je autor Braniš stvorio prvu vrstu hrvatskih jaslica i izveo ih iz voska, a figure su obučene u narodne nošnje. Ovaj vrijedni izložak spaja kulturnu i vjersku baštinu hrvatske metropole.

Photo: Robert Anic/PIXSELL
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Prve hrvatske božićne jaslice slave svoj stoti rođendan te ovom prigodom ostaju izložene sve do nedjelje, 5. veljače 2017. godine. Stoje u velikom drvenom ormaru te se mogu se vidjeti svaki dan nakon 17.30 sati.

Photo: Robert Anic/PIXSELL
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Jaslice koje nose naziv “Hrvatski Božić” obnovljene su 1969. U svojoj stotoj godini one još uvijek privlače svojom ljepotom te oduševljavaju domaću i svjetsku javnost.

>>>OPET POČINJU: Žive jaslice čekaju vas kod katedrale

>>>ŽIVE JASLICE U SAMOBORU: Hit koji ne smijete propustiti


Komentari