Na obroncima Medvednice ‘niču’ zeleni stanovi: Grijanje dolazi iz zemlje, a prostorije su antivirusne

Foto: ING3 Construction

U naselju Gornje Vrapče upravo se dovršavaju tri urbane vile energetskog razreda A+, odnosno s energetski visokoučinkovitim stanovima, piše Večernji list.

Projektant je i izvođač novih zgrada u Vrapču je tvrtka ING3 Construction koju je lani osnovao Marko Mlinarić, inženjer građevine, u Zagrebu. ING3 je inače švedska kompanija iz Göteborga koja se bavi upravo primjenom novih tehnologija u modernim stanovima, oni su Mlinariću vanjski partneri u projektu.

Kako Mlinarić kaže, cilj je domaćem tržištu ponuditi potpuno novi oblik življenja, odnosno stanove energetskog razreda A+ za koje kaže da ih u nas još nema. Svaki ovaj stan u sebi ima ventilokonvektor i toplinsku dizalicu te grijanje i hlađenje dolaze iz zemlje.

Foto: ING3 Construction

Svaki stan ima i pripremu za solarne panele. Stolarija je, dakle vrata i prozori, šestkomorna, ulazna su vrata protuprovalna, protupožarna i termoizolacijska i kao takva stoje 22.500 kuna. Svaka vila ima četiri stana, svaki stan ima svoj tlocrt, svaki je okrenut prema jugu da bi se dobilo što više sunčeve svjetlosti, a interijer se oblikuje prema želji.

“Sa svakim novim projektom, planiramo uvoditi nove tehnologije koje su inovativne, a to su spomenute fotoćelije, solarni paneli, koje će postati naš standard uz sva navedena rješenja koja dovode do A+ energetskog certifikata zgrade jer je to jedini standard koji želimo izvoditi. Na sljedećem projektu ugrađujemo sustav koji bi u svaki stan mehaničkom ventilacijom dovodio suptilan mirisni zrak koji je antibakterijski, antivirusan i pogodan za alergičare. Nit vodilja nam je novi standard življenja i to želimo doslovno ponuditi na tržištu, kaže Mlinarić.

Foto: ING3 Construction

Kaže kako su kupci ovih stanova ljudi koji su ekološki osviješteni i imaju svijest o potrošnji energije, njezinim učincima na prirodu i gledaju dugoročno na dobrobit svoje mikrolokacije.

“Na ovoj zgradi, koju sada završavamo, imamo pripremu za fotonaponske ćelije koje su predviđene na krovu za svaki stan. Solarni paneli služe za pripremu potrošne tople vode, a fotonaponske ćelije proizvode električnu energiju za potrošnju, koju svi sustavi u stanu koriste. U garažama postoji priprema za 3,6 kW punjač za električne automobile, a ove tehnologije će biti standard za svaku buduću gradnju, ističe inženjer tvrtke ING3.

Foto: ING3 Construction

Skupi elementi za ugradnju Cijenu kod ovakvih zgrada trebalo bi gledati dugoročno, odnosno koliko takva zgrada donosi uštedu u odnosu na konvencionalnu gradnju.

Znatni pad prodaje stanova zbog koronakrize i potresa u Zagrebu. Kupuje se uglavnom za gotovinu


Komentari