‘BOLEST’ MODERNOG ČOVJEKA: Je li virtualni svijet uistinu postao bolji od stvarnog života? (FOTO)

Ivan Ramađa

Kada ste zadnji put proveli ugodno vrijeme na kavi bez pogleda u mobitel?

Slika društva koje sjedi zajedno na kavi, a većina njih tipka po mobitelu, nije neobična za zagrebačke kafiće. Nekada bi takve kave odzvanjale smijehom i glasnim razgovorima, no danas su sve tiše i odsutnije, bez pravog mladenačkog žara.

Putujući gradskim prijevozom, prije bismo si put do kuće skraćivali pogledom kroz prozor, eventualnim usputnim razgovorima ili čitanjem knjige. Sada je pogled kroz prozor zamijenio onaj na “wall” društvenih mreža, a listanje požutjelih stranica knjiga zamijenilo je listanje slika na “Facebooku”.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Sve za dobar selfie

Nasmijane, spontane fotografije zamijenili su umjetni “selfiji” koje smo u stanju napraviti i po tisuću puta dok nam ne ispadnu savršeni. Čak se i kultura upoznavanja izgubila pod najezdom društvenih mreža. Dok se prije nije propuštala prilika za “ulet” osobi koju vidimo prvi put i tko zna kad bismo opet, danas se takve prilike bez imalo “straha” propuštaju jer ipak, uz pomoć interneta, svatko je dostupan. Lakše je upoznavanje obaviti preko “chata” nego verbalnom komunikacijom, oči u oči.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Neki su došli do te mjere da baš svaki zalogaj moraju ovjekovječiti i prikazati na društvenim mrežama. Hvata nas panika kada je baterija prazna, oblačimo odjeću za Fejs, Instač i slične mreže. Stavljaju se slike iz rađaonice, kupaonice, spavaće sobe. Svoju intimu lako djelimo sa bespućima internetskog prostranstva[/box]
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Prednost tehnologije, u ovom slučaju “pametnih” telefona je neosporna. Osim osnovnih funkcija pozivanja i slanja poruka, mobiteli nam danas nude razne aplikacije koje olakšavaju život, ali i pristup svim potrebnim informacijama.

13898334_1577859842510401_915151772_o

>>> PRESTRAVLJENI RODITELJI UPOZORAVAJU: ‘Bolesne odvratne zvijeri’ vrebaju djecu na vrlo popularnoj aplikaciji

Međutim, “ovisnost” o mobitelima ima i drugu stranu. Od pedofila, prevaranata i ostalih potencijalnih opasnosti dolazi i do nedostatka verbalne komunikacije. Osim što sve manje doživljavamo svijet oko sebe, nerijetko ignoriramo sugovornika te se naprednom tehnologijom otuđujemo od stvarnog svijeta i verbalne komunikacije. Da ne govorimo o tome koliko su neki zadubljeni da su skoro stradali prelazeći cestu uz tipkanje.

Riječ stručnjaka

Sociolozi su mišljenja da “pametni” telefoni ne otuđuju nužno, no bitno je postaviti granice i znati iskoristiti prednost tehnologije bez da upadnemo u “ropstvo” njenih mogućnosti. Ako uzmemo u obzir da su na mjestu mobitela nekada bile knjige, mogli bismo povući paralelu i zaključiti da su i mobiteli i belatrističke knjige svojevrstan bijeg od stvarnosti ili “ubijanje” dosade.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Istraživanje američkih psihologa dovelo je do otkrića da ovisnost o mobitelima i dopisivanju doseže razmjere kompulzivnog ponašanja ovisnika o kocki. Obuhvativši preko 400 tinejdžera ovi psiholozi su uočili manjak sna zbog dopisivanja, probleme prilikom odvikavanja i laganje s ciljem da se prikrije koliko vremena provode na mobitelu.

Iako nam je moderna tehnologija donijela ogroman napredak i širok spektar mogućnosti, ne možemo ne zaključiti da se upravo u vrtlogu silnih dostupnosti gube one prave vrijednosti svakodnevne komunikacije i socijalizacije.

Pognute glave i fiksiranog pogleda u slova na ekranu, puštamo da životne čari prolaze pokraj nas ni ne primjetivši ih…

>>>STRUČNJAKINJA ‘PROVALILA’ NAJVEĆU TAJNU POKEMON GO-a: Jeste li i vi nasjeli? Zašto je cijeli svijet poludio za igricom

>>>USKORO I U HRVATSKOJ: Stiže najpametniji smartphone na svijetu, a nije riječ o iPhoneu


Komentari