VJEČNI STANOVNICI ZAGREBA: Sugrađani koji kriju pregršt zanimljivosti (FOTO

Ivan Ramađa

 Ukorijenjeni na isto mjesto, vječni stanovnici našeg grada svojevrsni su čuvari zagrebačkih ulica.

Na uglu Masarykove i Preradovićeve sjedi Nikola Tesla i ne obraća pažnju na prolaznike. Njegova udubljenost “u neke nove ideje” odiše mirom i zamišljenošću. Meštrovićev dar institutu “Ruđer Bošković” svoje vječno utočište na ovoj lokaciji našao je za 150. obljetnicu Grada Zagreba, kada je institut gradu posudio kip ovog velikog znanstvenika.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Kada u gradu tražimo trenutak bezbrižnosti, prvo ćemo pomisliti na HNK-a.  Još jedno djelo znamenitog Meštrovića, svoje stanište našlo je upravo na ovoj lokaciji. Bezbrižnost i ljubav su upravo ono što izvire iz Zdenca Života. Zdenac koji slavi život prepun je zagrljaja i nježnosti te romantike koja svakom od nas ponekad nedostaje. Ukoliko ste je željni, požurite pred Zdenac Života. On samo čeka da vam ju pruži, ipak je upravo romantika ono što Zdenac ima u izobilju.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Povijest jednog naroda

Kad siđete s vlaka i koraknete na zagrebačke ulice, dobrodošlicu će vam prvi iskazati kralj Tomislav. Baš kako i priliči prvom hrvatskom kralju, Tomislav pokazuje svu svoju moć i snagu kojom zrači. Čekajući Zagrepčane koji se vraćaju u metropolu, kralj Tomislav spreman je ispričati našu povijest svakom posjetitelju Zagreba ali i njegovim stanovnicima koji žude za daškom prošlih vremena. Odlika pravoga kralja!

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Legende i anegdote

Legenda o sv. Juraju našla je svoje mjesto i na zagrebačkim ulicama. Možda samo legenda, no dovoljno je zanimljiva da zagolica maštu. Uostalom, tko ne voli mitove i misterije? Ukoliko ste i vi ljubitelji takvih priča, upitajte svetog Juraja da vam opiše detalje borbe protiv zmaja. On vas, pun doživljaja i zanimljivosti, čeka na Trgu Maršala Tita ponosan na svoju pobjedu.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Razigranu stranu zagrebačkih čuvara, pokazuje “dječak koji mokri”.Ova simpatična skulptura djelo je Antuna Augustinčića, a svojedno je izazvao i paniku među Zagrepčanima, potiho nestavši sa Svačićeva trga. No, nije bio ukraden kako se tada šuškalo, dječak je samo otišao malo se “osvježiti”. Nakon što mu je ugrađena nova mlaznica, vratio se na trg te je nastavio s “daljnim aktivnostima”.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Zagrebačkih “vječnih stanovnika” ima jako puno, svaki krije neku svoju priču i čeka društvo za razgovor. Pronađite svog favorita i obiđite ih ponekad. Ukoliko pružite mašti  i znatiželji malo prostora, otkriti ćete tajne koje krase ove zagrebačke kipove.

>>>ZAŠTIĆENI SPOMENIK KULTURE SKRIVEN OD JAVNOSTI! Željezo skriva tajne prekrasne fontane (FOTO)

>>>NA DANAŠNJI DAN: Prije 69 godina s trga maknut kip bana Josipa Jelačića


Komentari