KAKAV PROMAŠAJ: Hrvatice bi htjele biti modne ikone, nemaju pojma što je Kenzo, ni kako ga nositi (FOTO)

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prošle godine su se Hrvatice doslovno očerupale zbog Balmaina u H&M trgovima.

Cilj ove suradnje bio je, dakako, izazvati jednak ako ne i veći odaziv od prošlogodišnjeg, ako je to moguće. Vjerujem da se svi sjećamo slika pomahnitalih djevojaka koje će pod svaku cijenu, pa i onu počupanih ekstenzija i slomljenih noktiju, doći do svog komada s dizajnerskim potpisom.

Da stvar bude još gora mnoge od tih djevojaka nisu zaradile vastiti novac već su “opelješile” roditelje kako slučajno nebi iskakale iz uniformirane mase koja u principu o Balmainu zna onoliko koliko Kardashianke objave na svojim profilima.

>>> H&M-ova NAJVEĆA OBMANA IKAD? Horde podivljalih djevojaka zapravo plaćeni statisti (FOTO/VIDEO)

Ove godine, možemo slobodno reći, dogodio se debakl. Iako je Kenzo jedno od najvećih imena modne industrije, Hrvatice nisu zagrizle, baš naprotiv, tvrde da je kolekcija nenosiva. No je li to zaista tako ili sva sila naših “trendseterica” nema u sebi dovoljno hrabrosti za “isfurati” Kenzov komad?

Ipak, pitanje bitnije od tog jest, kako to da ni H&M, ni Kenzo nisu procijenili u kakvu sredinu dolaze? Je li moguće da se ovim divovima potkrala takva greška?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako bi Hrvatice voljele za sebe reći da hodaju po samom rubu modnog svijeta, vjerujemo da je iz fotografije jasno da to baš i nije tako. Prošle godine Cvjetnim trgom bilo se teško uopće probiti, a roba je s vješalica nestajala u rekordnom roku. Ove godine, tu i tamo netko izađe s Kenzo vrećicom, a gužva nije ništa veća nego inače.

Dakle, ne sumnjamo da je ova kolekcija u svijetu glasno odjeknula, naravno da je, a to dokazuju i mnoge modne blogerice i instagram zvijezde, ali Hrvatska nije svijet, niti je Zagreb New York. Ono što zaista šokira jest koliko loše su dvije velike modne kuće procijenile tržište na koje dolaze.

H&M nebi mnogo izgubio da ovu kolekciju nije doveo u Hrvatsku jer sada neće mnogo ni dobiti, a i roba koju krasi Kenzov potpis i tako nije “pravi” Kenzo, jer da jest, uvjeravamo vas da je ne biste pronašli po, za njih, simboličnoj cijeni od 800 kuna. Osim ako se možda ne radi o privjesku za ključeve…

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Reklamna kampanja

Jedino što je prošle godine stavilo Balmain na radare većine djevojčica koje su se za njega tukle su Kardashiani. Olivier Rousteing, njihov glavni dizajner oblači poznate starlete i gotovo konstantno je u njihovom društvu ili u njihovim pričama na Snapchatu.

Ove godine Kenzo je reklamirala Iman, Chance the Rapper, Rosario Dawson i Suboi. Tko su oni? E baš to.

Iman je model i aktivistica, a uz to i velika Bowieva ljubav, Chance the Rapper poznat je onima koji takvu vrstu glazbe prate, realno nije i sumnjamo da će ikad biti veća zvijezda od Kanyea koji je također dio Kardashian klana, a Suboi je također reperica koja je govorila o dolasku novih generacija, ukratko, u očima mladih Hrvatica koje žele dizajnersku odjeću, a nemaju dovoljno novaca za prave primjerke pa se okreću H&M-u, nitko bitan.

iman
H&M

Rosario Dawson je glumica i od ovog trojca zapravo je najpoznatija, ali nažalost ne toliko poznata da iz glave znate nabrojati ijedan njezin film već znate tko je kada ju vidite.

Jedina svjetla točka ove kampanje jest što se bavi raznolikošću. Iman govori o svom životu u izbjeglištvu koje je proživjela kada je s obitelji morala napustiti Somaliju. Rosario govori o svojoj šarolikoj obitelji i genima u kojima je izmiješano gotovo sve, od Portorika do Kine i Irske. Chance je govorio o svojoj glazbi i ljubavi prema filmovima i pisanju i sve je to super, uvijek smo za promicanje raznolikosti, no realno, kog u Hrvatskoj boli dupe za njihove korijene, životne priče i strasti?

H&M
H&M

Kenzovu kolekciju koja je sve samo ne svakidašnja neće prodati Iman koja je u svom svojem liku legenda, neće ju prodati ni Rosario pa makar i da ima hrvatskih korijena, a Chance the Rapper kod nas nema baš nikakve šanse.

Moda nije samo crno, bijelo i jednobojno

Da su u H&M-u zebraste, šarene printeve navukli na Kylie, Ritu Oru ili Beyonce možda bi imali šanse i kod nas. Hrvaticama očito treba neko poznat diljem svijeta tko će im pokazati da se i printevi i šarenilo smije kombinirati pa bi se onda možda i pokoja od nas “odvažila” obuti roze zebraste gležnjače.

Moda je puno više od crnog, bijelog i jednobojnog. Postoji mali milijun boja i uzoraka, ali kod nas, čini se, žene još uvijek imaju strah od njih i strah od ljudi koji bi im mogli uputiti krive poglede. Pa što vas briga? Moda je tu da izrazite sebe, Kenzo je tu da se ne uklapate u kalupe, ali čini se da vam još uvijek nedostaje hrabrosti.

Sada, bez zvjezdanih lica i njihovog odobrenja, Kenzo je na hrvatskim policama samo promašen slučaj i potraćena umjetnost koju će “wannabe” trendseterice nazvati nenosivom.

>>> LUDILO NA CVJETNOM: GOMILA na ulaz čekala U DUGOM REDU, a onda UTRČAVALA U TRGOVINU (FOTO & VIDEO)

 


Komentari