GRIJANJE NA DRVA NIŠTA NE MOŽE ZAMIJENITI: Zagrepčani, sjećate se ovog? (FOTO)

FOTO: b92.net

Dugo ga nismo vidjeli na zagrebačkim ulicama.

Grijanje na drva gotovo je iščezlo u Zagrebu. Ostalo je tek poneko sjećanje na taj poseban osjećaj topline i pucketanje drveta u vatri. Ipak, u zadnje dvije godine poneki Zagrepčanin odluči se na povratak ovoj starinskoj i ekološki prihvatljivijoj metodi grijanja.

Unatoč tome, većina Zagrepčana pilarevo vozilo na ulicama grada nije vidjela desetljećima. Modernizacija je uzela svoj danak, no nostalgija se ne predaje tako lako. Upravo zbog nostalgije, Zlatko je podsjetio sugrađane na simpatično vozilo za koje mnoge vežu uspomene iz djetinjstva.

Ovo vozilo Zlatko je “ulovio” prije nekoliko godina, a na njegovo postojanje podsjetio je članove Facebook grupe “Ti si iz Zagreba ako se sjećaš…”


Zlatko Schneberger/Facebook
Zlatko Schneberger/Facebook

“Kak sam ja to volela kad su u jesen došla drva, pa taj pilar sa pilom, spilil drva, mi to hitili u podrum i onda poslagali u šupi…cela familija je onda pomogla, baš nam je bilo lepo…isto tako sa ugljenom…ugljen u podrum i posle u šupu…a kad je pilar pilil sa pilom, to mi je bila muzika…”, prisjetila se Ivanka s nostalgijom.

A da se dovođenjem pilara moglo i zaraditi potvrdio je Nenad, sjetivši se svog djetinjstva. Čini se da smo kao klinci uvijek nekako nalazili “izvor zarade”.

“Bili su pilari preko puta Veterinarskog u Savskoj, malo dvorište, ja sam kao klinac išel po njih kad god je kojim susedima u Veslačkoj i Cvjetnom trebal pilar i dobil sam “tringlt” za uslugu.”, kaže Nenad.

No, grijanje na drva opet se vraća na velika vrata. Pa iako većina sugrađana ovakvo vozilo nije dugo vidjela na ulicama, pilari su opet u modi. Uz malo truda, grijanje na drva može biti ekološki prihvatljivije, ekonomičnije, ali i ugodnije. Jer taj osjećaj topline ništa ne može zamijeniti.

Komentari