ULICE ČUVAJU TAJNE: Zagrepčani, kada ste zadnji put prošetali ovim biserom? (FOTO)

FOTO: Ivan Ramađa

Prošlost i sadašnjost, isprepleteni na gornjogradskim ulicama, bude nostalgiju i ljubav kakve samo tamo možemo osjetiti.

Gornji Grad oduvijek je bio omiljeno utočište Zagrepčana. Kao stvoren za prve ljubavi i potragu za duševnim mirom, njegove ulice konstantno nas zovu da smanjimo tempo i jednostavno uživamo u ljepotama koje nam svakodnevno pruža.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Svaka njegova kamena kocka ima dušu, a pročelja gornjogradskih zgrada vode nas u neko drugo vrijeme. U prošlost koju osjećamo negdje duboko u sebi, možda dobrim dijelom nepoznatu, a opet toliko blisku, kao da smo ju i sami proživjeli.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Da bismo se uopće uputili u šetnju  Gornjim Gradom obavijenim velom tajne prošlosti, moramo zamoliti Doru Krupićevu da nam otključa vrata i uvede nas unutra. Ova zagrebačka ljepotica svjedok je sukoba koji su se odvijali na gornjogradskim ulicama i netrpeljivosti između plemenitaša i građana, koja je nju samu koštala života. Dora nam o ovu tragediju prepričava gotovo puno stoljeće, koliko čeka na vratima grada da vječna netrpeljivost mine i dozvoli joj miran počinak.

Nešto od gornjogradske prošlosti i jesmo proživjeli. Gutajući Zagorkine romane, malo tko nije prigrlio Kontesu Neru kao da ju pozna u dušu. Pa tako, lutajući ulicama, želimo ju sresti, želimo ju pitati toliko toga i uvjeriti se u njenu iznimnu ljepotu koju nam je Zagorka opisala.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

No, umjesto Kontese Nere pričaju nam kuće i ulice, stube kojima se penjemo na Strossmayerovo šetalište, želeći se što prije skriti pod guste krošnje kestena. Pogled koji puca s otmjenog “Štrosa” budi ljubav prema našem gradu koju često zapostavimo i potisnemo u neki skriveni kutak srca.

>>> MALI PROLAZ KRIJE NEVJEROVATNU PRIČU: Nesretna ljubav prosjaka utkana u zagrebačke ulice (FOTO)

 

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

A kula Lotrščak, priča je za sebe. Od 13. stoljeća kula obavlja svoj posao besprijekorno. Ozbiljno shvativši svoj zadatak, Lotrščak se ne pokorava. Ponosno stoji na braniku grada, na usluzi svojim građanima. A, kako to priliči pravom zaštitniku, ona ljubomorno čuva Grički top. Svjesna je kula da bez pucnja u podne Zagreb nije Zagreb.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Ukradite si trenutak mira i prošećite ulicama Gornjega Grada. Doživite prošlost i sadašnjost, romantiku i nostalgiju  na njegovim pročeljima i jednostavno pustite da vas Gornji Grad sam vodi. Poslušajte priču koju ulice same pričaju.

>>> PRIZOR IZ MAKSIMIRSKE ŠUME OSTAVLJA BEZ DAHA: Pogledajte kakvu tajnu kriju tamošnje klupe (FOTO)

>>> OVAKVU PRIČU O ZAGREBU JOŠ NISTE PROČITALI: Grad u plavom kaputu ima posebnu dušu! (FOTO)


Komentari