‘SUDAR’ NA GRADSKOJ ŠPICI: Jedni ispijaju kavicu i uživaju u suncu, a drugi…. (FOTO)

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagreb je uistinu jedinstven grad, prizori sa špice poprilično su oprečni.

Odavna je poznato kako je zagrebačka “špica” najpopularnije mjesto za ispijanje kave, razmjenu najnovijih tračeva i pokazivanje krpica. Lokacija je to koja je gotovo uvijek ispunjena građanima, a mnogi priznaju kako se dodatno uređuju ako idu tamo.

Mjesto je to koje ne prašta “loše” odjevne kombinacije ili frizure. Pomno se promatraju detalji,komentiraju se sunčane naočale, torbice, cipele i ostali modni trendovi. Pojedinci tvrde da se čak osjećaju neugodno jer su tolike oči uprte u njih.

Tako i fotografi često ulove prizore gradske svakodnevice.

24.09.2016., Zagreb - Gradska svakodnevica u centru grada. Suncan i topao dan napunio je terase kafica ulice u centru grada. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

S jedne strane osmijesi, druženje, ugodni razgovori, upijanje jesenskog sunca… ali nekoliko koraka dalje događa se i ovo.

24.09.2016., Zagreb - Gradska svakodnevica u centru grada. Suncan i topao dan napunio je terase kafica ulice u centru grada. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

….ali nekoliko koraka dalje događa se i ovo.

U sjeni blještavila

Sudbine ovih ljudi vjerovatno bi napisale podloge za najtužnije filmove o surovosti života.

I oni su dio gradske špice. Oni čija je korica kruha tvrda i žuljevita. Došli su u sami centar grada i vjerovatno progutali ogromnu knedlu kako bi u našem smeću pronašli nešto dragocjeno.

24.09.2016., Zagreb - Gradska svakodnevica u centru grada. Beskucnica spava pored svojih stvari na klupi u Varsavskoj ulici. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Umorni su i gladni. Noge su prohodale veliku kilometražu u potrazi za odbačenom bocom. Fotograf je zabilježio i prizor posebne snage, jer se s jedne strane reklamira hrana, a ovaj je čovjek vjerovatno pregladnio.

24.09.2016., Zagreb - Gradska svakodnevica u centru grada. Covjek trazi hranu u kanti za smece. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Osnovne ljudske potrebe nešto je što mnogima i danas nedostaje. Nemaju topli obrok, pitku vodu, krov nad glavom…

Pritisnuti vlastitom borbom za egzisteiciju i raznim životnim nedaćama nerijetko zanemarimo one kojima je potrebna naša pomoć. I oni su ljudi, iako su ih životne okolnosti dovele do ovoga, potrebna im je topla riječ i korica kruha.

>>>TELETINA ZA SABORSKE ZASTUPNIKE, PORILUK ZA SIROMAŠNE: Evo što jedu u Saboru, a što u pučkoj kuhinji na Branimirovoj!

Zagrepčani to znaju, uvjerila sam se mnogo puta kako ima donesu kruh ili daju koju kunu. Nije puno, a nekome znači sve.

>>> TAMNA STRANA GRADA: Tužni prizori na ulicama Zagreba imaju i jednu pozitivnu točku (FOTO)

>>> ISPOD UGLANCANE POVRŠINE ZAGREBA: Često naiđemo na prizore koji slamaju srce (FOTO)


Komentari