OD GRADA ZA GRAD: Ne zaboravljaš Zagrebe krik Vukovara! (FOTO)

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Jer, odvedoše me, odvedoše me tog hladnog studenskog dana krvavom cestom u mrak. Odvedoše me, a nije bilo vrijeme za šetnju tih dana, ni ptica, ni djece, ni sunca.” Karolina Čelig

Kao i svake godine, u hladnoj studenskoj noći, niste zaboravili. Niste zaboravili na njihove duše, na krvave tragove stopa koji su ostajali za njima dok su napuštali svoj razrušeni Grad. Niste zaboravili na jauk Vukovara, na jecaje koje nisu utišali ni prolomni zvukovi granata. Niste zaboravili na bol, na uplakana lica djece, na poluprazne kovčege u staračkim rukama, rukama ostarjelim preko noći u izmrcvarenom Vukovaru.

Zagrebe, nisi zaboravio Grad Heroj… Grad Heroja.

Ivana Miletić/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Ivana Miletić/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Sjećaš se grade moj da postoji Grad koji je bio nečiji. Grad kojeg su činili ljudi. Isti oni ljudi čija smo izmučena lica gledali u kolonama kako odlaze, napuštaju svoje uspomene, svoje ljubavi, svoje živote.. svoj Grad na Dunavu.

Ivana Miletić/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Ivana Miletić/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Pamtiš grade moj bol jednoga Grada, u muci, u agoniji… sjećaš se tih bolnih jauka koji su odzvanjali diljem naše Domovine. Sjećaš se prizora smrti koja se nadvila nad, njih, nad nas… Nad nekada miran grad, pun života. Sjećaš se pustoši!

Astrid Maiden/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Astrid Maiden/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Pamtiš grade moj žrtvu Heroja! Pamtiš živote koji su polagani za slobodu, za zaštitu domova i obitelji. Pamtiš grade djecu koja su proganjana, ostavljana bez djetinjstva, bez nevinog osmijeha na licu. U suzama, s polomljenim srcem, čiji su komadići duboko zakopani u temelje Grada na Dunavu.

Snježana Škrinjarić/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Snježana Škrinjarić/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Progovaraš grade o vrtlogu smrti koji je otimao njegove duše. Progovaraš grade o sjećanju na kišu čelika. O majčinim krikovima i jecaju umirućih. Progovaraš grade o temeljima na kojima je sagrađena naša sloboda. Pričaš priču o krvi i boli jednoga Heroja.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

I na tome ti hvala grade moj. Hvala ti što ga ne zaboravljaš, što pričaš o našem Gradu i ne odustaješ od istine. Hvala ti što pokazuješ da smo Grad svi mi. Hvala ti što se sjećaš ruševina našeg Vukovara.

“Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti Grad”?


Komentari