(FOTO) Znate li što se krije iza neobičnog kućnog broja na Opatovini?

Ivan Klindić

Opatovina je ulica puna zanimljivosti, a u njoj se nalazi neobičan kućni broj.

Jedna od šarmantnijih ulica u Zagrebu krije bezbroj priča. Poput malog Zagreba, u njoj se odvija život na jedan poseban način. Možemo u njoj pronaći cvjećarnice, antikvarijate, restoran, crkvu, pučku kuhinju i mnoštvo pubova. Nalazi se u njoj i jedan zanimljivi kućni broj.

Opatovina 49 3/4 neobična je adresa, koja nas podsjeća na poznatu priču o malom čarobnjaku Harry Potteru. Kao da nas odvodi na čarobno putovanje, prema peronu 9 3/4, koji je Harry Pottera odveo na veliko životno putovanje.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Naime, prava adresa je Kaptol 10, ali s obzirom na to da se na spomenutoj lokaciji nalazi fantasy pub koji je i sam mjesto nesvakidašnjih događanja, mala vrata su dobila svoj magičan broj. Broj se nalazi na ulazu u Tolk, a vodi nas do vrata za patuljke i ostala mala bića.

Poznati Tolkiens je dobio brata – pub Veliki Tolk, koji je udaljen tek 15-ak sekundi hoda te je vlasnik, dr. Roman Murr došao na genijalnu ideju da na poznati broj 49 doda i 3/4. Tako mlađi i stariji brat još uvijek imaju istu adresu, ali s dozom magije.

Kada su dali izraditi kućni broj po uzoru na standardne, ljudi su bilo oduševljeni te je slika njihovog broja postala dio zagrebačkih zanimljivosti i atrakcija. Sličnost s peronom iz čarobnog svijeta Harry Pottera je očita, a priča se i da se pri prolasku kroz vratašca ispod čarobnog broja ostvaruju želje. Neobično, zar ne?

FOTO; Veliki Tolk / Facebook
FOTO; Veliki Tolk / Facebook

Autor: Iva Pavić


Komentari