(FOTO) Zavirite u najljepši atelier i čudesni svijet Hrvoja Dumančića

Atelier akademskog kipara, najpoznatijeg po korištenju motiva konja i konjičkoj skulpturi, mjesto je rada, života i kreativne energije u samom  centru Zagreba

 Od mnogobrojnih prolaznika uvijek bučnim i prometnim zagrebačkim Zelenim valom malo bi njih pretpostavilo da zgrada na adresi Žerjavićeva 6 skriva pravu malu umjetničku oazu. Atelier Hrvoja Dumančića uistinu je jedinstvenu mjesto, koje je kipar uredio ne samo kao zatvoreni prostor umjetnika, nego i kao prostor koji živi. Kako sam kaže, umjetnički atelier više je od radne prostorije, to je sklonište od stvarnosti, mjesto stvaranja nekog novog, paralelnog svijeta i, ponajprije, mjesto nepresušne stvaralačke energije.

DSCF7843

“Kada sam tek uselio u ovaj atelier bio je to zapušten i vlažan prostor, no privukao me njegov potencijal. Inspiracija su mi bili brojni atelieri koje sam vidio diljem Francuske, no osim estetskog bitno je bilo ispuniti i zahtjeve funkcionalnosti. Naime, kiparska umjetnost zahtijeva puno prostora, naročito ako vam se ambicije kreću u smjeru izrade radova većih dimenzija. Ipak, glavna misao vodilja bila mi je da stvorim prostor u kojem se ponajprije dobro osjećam“ – poručio je ovaj svestrani umjetnik.

DSCF7795


Usprkos tome što se svrstava u umjetnike koji trebaju imati svoj mir da bi stvarali, posljednjih godina Hrvoje Dumančić sve više otvara novouređeni atelier javnosti. Uz kiparske radionice za djecu i odrasle nekoliko puta godišnje, sve je više i turističkih posjeta i grupa iz kongresnog turizma. Novost su i otvorena druženja poput na Zapadu već poznatih open studija, tijekom kojih Dumančić u opuštenoj atmosferi pokušava predstaviti i približiti ne samo svoj rad, nego i sebe kao umjetnika. Kako sam kaže, upoznavanje novih ljudi odlična je prilika kako približiti ljepotu stvaranja kroz modeliranje u glini te ukazati na potrebitost kreativnog izražavanja. A za one koji kroz modeliranje u skulpturi žele otkriti kako izraziti emociju, opustiti se i razviti nova osjetila posebno je osmišljena radionica art terapije.

DSCF7742

Atelier je podijeljen u nekoliko prostorija – izložbeni prostor, prostoriju za rad velikih skulptura te prostoriju za manje radove koja služi i za likovne radionice. Uz radni dio nalazi se svojevrsni dnevni borak namijenjen opuštanju i primanju klijenata, u kojem su izložene i gotove skulpture u bronci i aluminiju, kao i nagrađivani radovi. Prostor završavaju mala kuhinja i skladišni prostor za materijal i gipsane odlijeve skulptura. Mnogo pojedinosti u atelieru, sitnice s brojnih putovanja, darovi dragih osoba i šarmantni detalji čine ovaj atelier mjestom na kojem ne želite samo boraviti, nego se tamo i vratiti!

DSCF7684

DSCF7667

DSCF7656

DSCF7654

DSCF7651

DSCF7617

DSCF7610

DSCF7602

DSCF7589

DSCF7583

DSCF7574

DSCF7556

DSCF7531

DSCF7492

DSCF7479

 

Komentari

loading...