(FOTO) Zagreb i Purgeri vole se trajno, u skrovitim dvorištima

Marija Mihanović

Zavirite u tajnovita zagrebačka dvorišta.

Zagrebačka dvorišta jedan su od posljednjih tragova starog Zagreba. Znaju to i Zagrepčani pa ih brižljivo čuvaju od vela zaborava. Ponose se netaknutim biserima skrovitih dvorišta, nevidljivim oku slučajnog prolaznika koji ne poznaje baš sve tajne grada.

Željko Lovrec
Željko Lovrec

Od Maksimirske, preko stare Vlaške, u jednoj naizgled običnoj šetnji, koraci vode ka Gornjem Gradu i tajnama skrivenim iza zatvorenih vrata. Miris povijesti i jednog Zagreba zaboravljenog u vremenu otkriva mnogobrojne priče ispričane u jednom dvorištu u kojem su nekada pali ukradeni poljupci, zagrljaji koji pružaju sigurnost, pokoja svađa potaknuta strašću.

Željko Lovrec
Željko Lovrec

Zagrebačka dvorišta naizgled su zapuštena, no njima još uvijek odzvanja topot dječijih cipelica. Još uvijek možemo čuti zvonki smijeh iz jednog nevinog srdašca, izrečeno “kaj” na prvo “volim te”. Još uvijek možemo osjetiti snagu ljubavi predane gradu kojeg možda nismo znali… Ali osjećamo ga, upoznajemo ga svakim korakom, svakim pogledom u njegovo lice. Izborano, pomalo umorno, no još uvijek živo s fakinskim osmijehom razvučenim od uha do uha.

Marija Mihanović
Marija Mihanović

Silazeći na staru Vlašku, koraci su sporiji, a čežnja za otkrivanjem tajni koje se predaju u ruke tvrdoglavog znatižljenika, sve je veća. Zavirimo u još jedno dvorište i tek letimičnim pogledom znamo da smo na pravom mjestu. Napirlitanoj milostivi frizura je još zadivljujuća. Klupica ispod nje možda je trošna, no milostiva se ne predaje, popravljajući ruž i namještajući šešir baš onak’ kak’ se spada… Pokretom ruke poziva nas unutar dvorišta, ispričati će baš sve, ispod glasa, da ne čuje suseda… Ne želi milostiva više čuvati tajne, ipak nije desetljećima ni sa kim prozborila…

Purgeri, poslušajte priče koje dopiru iz zagrebačkih dvorišta…

 


Komentari