(FOTO/VIDEO) Održan ‘brzi spoj’ mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i poslodavaca

Foto: Borna Kos

“Glavni cilj današnjeg okupljanja je zapošljavanje mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Oni dolaze iz Slavonskog broda, Osijeka i Zagreba, a ove godine pridružilo nam se puno poslodavaca poput L’oreala, Orbica, Tele 2, Tiska, Cinestara, INA-e i HEP-a. Po prvi put sudjeluju Zagrebačka banka, Hippy garden i Toni & Guy. Nadamo se da će mladi imati priliku ostvariti prvo zaposlenje”, kaže Anita Juka iz udruge “Otvorena medijska grupacija”.

Udruga je i ove godine organizator “brzog spoja” mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i poslodavaca kako bi im se olakšao ulazak na tržište rada.

“Mi kada smo počeli provoditi ovaj program prije 6 godina savjetovali mladima da studiraju. No, shvatili smo da ne žele studirati, nego žele što prije pronaći zaposlenje i osamostaliti se. Sklopili smo suradnju s Hrvatskom obrtničkom komorom i tvrtkama koje primaju mlade sa srednjom stručnom spremom. Njih osamdesetak napušta domove, a čini nas ponosnim što smo zaposlili njih šezdesetak”, objašnjava gospođa Juka.


“Zanima me programiranje, tako da sam bio na “brzom spoju” s predstavnicima iz Kauflanda i Tele 2. Želja mi je pronaći posao i uštedjeti kako bi si platio studiranje”, rekao je Mihael Koić jedan od sudionika događaja.

“Ovaj je projekt izuzetno važan jer naša djeca direktno dolaze u kontakt s poslodavcima koji dolaze zbog njih i tako nisu etiketirani. Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kada i nađu zaposlenje, ne žele reći da su iz doma. Etiketiranje u poslovnoj zajednici više nije direktno, ali ako se na radnom mjestu dogodi krađe ili nešto tome slično prvo su pod povećalom zaposlenici koji su bili u domu za nezbrinutu djecu”, rekla je Iva Kelemen, odgajateljica u stambenoj zajednici.

Komentari