(FOTO) Ušli smo u prostore zloglasnog skvota na Diskontnom trgu

U petak 29. prosinca u popodnevnim satima ponovno je gorio napušteni prostor na Diskontnom trgu u blizini autobusnih stanica zagrebačkog Glavnog kolodvora. Ovo je već drugi put da taj prostor gori u zadnjih nekoliko mjeseci.

Ruševine nekadašnjeg diskonta zadnjih su nekoliko godina mjesto na kojem se skupljaju zagrebački beskućnici, narkomani, prostitutke i imigranti. Kada je diskont zapaljen jesenas, izgledalo je kao da je izgorio do temelja, no preostalo je nešto nagorjelog namještaja. Pjena iz nagorjelih naslonjača koja je ostala u prostorima skvota, najvjerojatniji je uzrok jučerašnjeg požara.

Policija i prolaznici nisu obraćali preveliku pažnju na goreću zgradu, moguće jer su već dobrano naviknuti na slične situacije s obzirom na to da je prostor zapaljivan više puta.

Kako doznajemo, ilegalni skvot njegovi stanovnici zovu “Pan”. Kada su zagrebački alternativci ‘okupirali’ prostor 2014. bilo je to sasvim ugodno mjesto za ispijati pivu iz obližnjeg Konzuma i družiti se s ljudima. No, nakon prvog požara koji je planuo na Praznik rada iste godine, skriveni raj za alternativce i punkere postao je vidljiviji mnogo širem sloju ljubitelja zagrebačke noći.

“Oduvijek je sve smrdjelo po govnima i pišalini, oduvijek se galamilo, oduvijek se žicalo, oduvijek se skvotiralo. Tako da mi nije jasno od kud ti revolucionarni tekstovi koji pokušavaju riješiti okupljanje šljama. Šljam će biti prisutan uvijek, samo će se premještati na druga mjesta. A što se više “Pan” bude palio, to će više Glavni kolodvor smrdjeti po zapaljenim govnima”, izderao se na nas ljutiti mladić s irokezom, najvjerojatnije stanovnik ‘Pana’ nakon što ga je novinarka Otvorenog molila za izjavu.

U samoj blizini Gradske uprave

Otpad, oronuli zidovi i odbačene igle, samo su neki od “rekvizita” pokraj kojih svaki dan prolazi stotine građana, a stanari iz susjednih zgrada prisiljeni su na suživot sa štakorima koje privlači nagomilani otpad u ovom objektu.  Prema pričama prolaznika, nerijetko su viđali i scene prostitucije u ovom derutnom prostoru, a promiskuitetne radnje znaju se odvijati i tijekom dana što im izaziva strah i nelagodu. Prostor strave i užasa najveći strah u kosti tjera tijekom večeri.

Ovaj objekt zjapi netaknut godinama, a samo par metara niže nalazi se okretište autobusa i Gradska uprava. Ovaj derutni prostor nije jedini takav prostor u okolici Gradske uprave, tu je i napuštena zgrada Paromlina, ali i napuštena zgrada Zagrebačke banke o čijem se preuređenju priča već godinama.

Kako doznajemo, na ovom se prostoru planirao izgraditi trgovački centar, no ostalo je samo na planovima, a sam “Diskontni trg” i njegova okolica već desetljećima čekaju na preuređenje što je sramotno za kompleks koji se nalazi preko puta same koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Nekada diskont-trgovina s mješovitom robom, sada je spala samo na gole oronule zidove koji skrivaju sav užas i očaj ulica europske metropole.


Komentari