(FOTO) Tajanstven i zaboravljen: Šarmantan prolaz skriven oku slučajnog prolaznika

Vladimir Tarnovski/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Šarm ove lokacije krije se ispod njezine površine.

U rujnu 2014. godine prilikom rekonstrukcije sadašnjeg Trga Europe, uklonjen je zid koji je zaklanjao ulaz u godinama zaboravljen prolaz između Cesarčeve i Bakačeve ulice. Riječ je o bezimenom  prolazu kojim je nekada tekao potok Medveščak.

Netom nakon što se prolaz otkrio, tamošnji stanovnici žalili su nam se kako je njihova, nekad mirna oaza, pretvorena u javni WC te okupljalište narkomana. Također treba podsjetiti kako je, nakon dovršene rekonstrukcije Trga Europe, Grad Zagreb obećao kako će investirati u obnovu ovog prolaza.

“Od prolaza ćemo napraviti atraktivnu turističku lokaciju sa suvenirnicama i sličnim obrtima”, objasnio je arhitekt Branko Silađin za Večernji list u rujnu 2014. godine. Također su se oglasili i radnici tvrtke Gradko d.o.o. (izvođači radova) koji su rekli kako rade na tome da ovaj prolaz postane prohodan, nakon čega slijedi popločavanje.

No, ipak, od ovih obećanja nije se dogodilo baš ništa. Pokraj sređenog Trga Europe, ovaj prolaz i dalje stoji neprimjećen, obavijen tajnovitošću i nekim sirovim šarmom zbog kojeg ga Zagrepčani i vole. Doduše, iako je skriven oku običnog promatrača, turisti su ga počeli otkrivati, a sudeći prema njihovom oduševljenju, možemo pretpostaviti da će skroviti prolaz uskoro postati turistička atrakcija, ispunio Grad svoje obećanje ili ne.

Iako se prije nekoliko godina prolazom širio miris ustajalog urina, danas se širi miris svježe opranog veša kojeg tamošnji stanovnici suše na štriku, opojan i omamljujuć za svakog Zagrepčanina koji se u tumaranju gradom zatekne u ovom prolazu.

Vladimir Tarnovski/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Vladimir Tarnovski/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Kao iz neke druge galaksije, mogli bismo reći…. U pedeset metara na koliko se proteže, njegova tajnovitost i sirova ljepota odaju dojam nekog drugačijeg prostora, daleko od gradske vreve i užurbanosti zagrebačkog bila.

Ne znamo hoće li što biti od obećanog preuređenja prolaza Bakačeva – Cesarčeva. Ukoliko se izrealiziraju najavljene suvenirnice i ostali sadržaji, ovaj neizbrušeni dragulj izgubiti će svoju posebnost druge galaksije, potpuno drugačije od onog što se nalazi na svega nekoliko metara ispod njega.

Do tada, ostaje nam ono malo tajnovitosti i neoskrvnjene ljepote zbog koje moramo posegnuti ispod, naizgled, derutne površine. Ipak se ono najbolje u knjizi nalazi unutar njezinih korica…

 


Komentari