(FOTO) Stotine biciklista ‘zauzelo’ Zagreb: Ovako je bilo na prvom masovnom prosvjedu na dva kotača

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

U nedjelju 12. ožujka, od 16 do 17.30 sati, u organizaciji Udruge „Sindikat biciklista“, održala se biciklijada „Break free kritična masa – klimi ima spasa“.

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija organizirali masovnu biciklističku vožnju kroz grad s ciljem osvještavanja što većeg broja građana o održivim oblicima kretanja i zaustavljanja klimatskih promjena.

Ovo je prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj, kojim započinje val povezanih događaja u ostatku svijeta pod kapom pokreta Break free.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]“Break Free from fossil fuels” globalni je pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata održao se niz mirnih prosvjednih akcija, kojima se zahtijeva svijet oslobođen od fosilnih goriva te prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve.[/box]

Organizatori ističu obnovljive izvore energije

“Vlade i korporacije još uvijek potiču korištenje fosilnih goriva koja uzrokuju promjenu klime pogubnu za buduće generacije, zagađuju okoliš, štete zdravlju i dovode do kršenja ljudskih prava. Tražimo hitan prijelaz s ugljena, nafte i plina na obnovljive izvore energije”, izjavila je Marija Tomac iz Greenpeace Hrvatska.

Povorka se nakratko zaustavila ispred zgrade HEP-a, kako bi se pozvalo na prelazak ka obnovljivim izvorima energije i iskorištavanju blagodati Hrvatske, napose sunčeve energije koje imamo u izobilju.

“Obnovljivi izvori kao energija budućnosti već su tu. Rješenja postoje, imamo sredstva i znamo kako. Sve što nedostaje je politička volja da se krene naprijed!” izjavio je Luka Tomac u ime Zelene akcije.

“Odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva, svatko od nas može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu, a svaki pojedinac čini veliku razliku i time, na jednostavan način, pridonosi smanjenju klimatskih promjena”, objašnjavaju iz Sindikata biciklista i pozivaju sve da se pridruže vožnji.

Transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi, glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš. Stoga je niskougljični razvoj gradova, koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu, ključan.

Komentari