(FOTO) Spektakularna svečanost u centru Zagreba: Obilježena 350. obljetnica imenovanja kravate

FOTO: Zlatko Gašpar

Academia Cravatica, ustanova posvećena povijesnom istraživanju i promociji simboličkih vrijednosti kravate, organizirala je obilježavanje 350. obljetnice imenovanja kravate programom koji se sastojao od dva dijela:

Velika smjena straže Kravat-pukovnije
Izložba 1667. – Hrvati, Francuzi i kravata

Povod za odabir konkretnoga datuma – 20. 5. 2017. – za navedeno događanje našli su u činjenici da je preustroj pukovnije Royal Cravates dovršen uz osobni nadzor francuskoga kralja Luja XIV. 20. svibnja 1667.

Imaginarna scena na kojoj ministar Colbert predstavlja kralju Luju XIV. članove netom, u prosincu 1666., utemeljene Akademije znanosti, komemorira započetu gradnju Opservatorija 1667. Sliku, koja se nalazi u Versaillesu, je izradio Henri Testelin kao predložak za tapiseriju (nikad izvezenu) nekoliko godina kasnije.

Navedeni povijesni događaji bili su izvrstan povod za organizaciju događaja kojim je obilježena duga povijest hrvatsko-francuskih sveza te su dodatno učvršćeni temelji za izgradnju još bolje suradnje na svakome planu, u rasponu od političke i kulturne do gospodarske domene. Nakon otvorenja izložbe održao se domjenak i druženje na platou Gradec.

A kako je izgledala ova svečanost pogledajte u galeriji našeg fotografa Zlatka Gašpara.


Komentari