(FOTO) Realno ili skupo? Evo koliko ćete platiti kavu i vodu na ‘Franji Tuđmanu’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sve ugostiteljske objekte na “Franji Tuđmanu” drži turska tvrtka.

Nedavno smo pisali o najskupljem mjestu u gradu, ukoliko želite predahnuti uz šalicu kave. Naravno, riječ je o caffe baru “My Way” u kojem je naš čitatelj jednu Nesicu platio 25 kuna. No, ako vam se to čini puno, što kažete na kavu s mlijekom na “Franji Tuđmanu”čija cijena iznosi vrtoglavih 23 kune?

Sve ugostiteljske objekte na “Franji Tuđmanu” drži BTA, turska tvrtka, a ima ih ukupno 12. Inače, ta tvrtka posluje na 16 aerodroma u 8 država svijeta.

Znamo, riječ je o aerodromu te je sasvim uobičajeno da su cijene na aerodromima nešto skuplje. No, isto tako moramo uzeti u obzir da se, prema međunarodnim regulativama, u sigurnu zonu u zračnoj luci ne smiju se unositi tekućine u pakiranju većem od decilitra, pa tako ni voda. Stroga pravila vrijede i u našim zračnim lukama bez obzira na to putujete li na domaćim ili međunarodnim letovima.

Sam po sebi, ovdje se nameće zaključak da se radi o svjesnom guljenju putnika, a ne o opravdano visokim cijenama. I nije bitno što je tako i na londonskim i pariškim aerodromima jer prosječan Hrvat svoju plaću ne zarađuje niti u Londonu, niti u Parizu. Dakle, riječ je o zagrebačkoj zračnoj luci i prosječnoj hrvatskoj plaći od gotovo 6 000 kuna (iako je i ova cifra malo nategnuta).

Tako je Nenad Puhovski na svom Facebook profilu objavio fotografiju računa sa “Franje Tuđmana”. Puhovski je popio prosječno dobru kavu te pojeo isto tako prosječan kroasan, a ovo dvoje je platio nadprosječnih 38 kuna.

 

Nenad Puhovski/Facebook
Nenad Puhovski/Facebook

Naravno, na pojedinim mjestima u zračnoj luci možete popiti i kavu za 18 kuna što je, ako ništa drugo, jeftinije nego na zagrebačkoj špici, u Horvatinčićevom bircu. Ipak, ukoliko ožednite, pripremite se na plaćanje boce Jane 0,5  čak 21 kunu.

Valentina Toth/Facebook
Valentina Toth/Facebook

Jer, zašto ne, BTA na ovaj način posluje i na drugim svjetskim aerodromima čijem stanovništvu nije toliki problem posegnuti malo dublje u džep. Ipak, Hrvat će dvaput razmisliti prije nego što utaži žeđ.


Komentari