(FOTO) Pojavili se i u Zagrebu: Što najavljuju vjesnici proljeća usred zime?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema narodnoj predaji, visibabe su znak nadolazeće hladnoće.

Snijeg smo i ove godine vidjeli tek “na kapaljku”, a ponovno smo dobili bipolarno vrijeme, rano proljeće, sunce i visoke temperature, iako zima službeno počinje 21. prosinca i završava 21. ožujka s početkom proljeća. No, takvom scenariju nismo svjedočili već godinama i izgleda da će i ova “zima” proći bez pravog zimskog prodora. Zbog visokih se temperatura zraka vegetacija polako počinje buditi, a pokazatelj su prve visibabe, vjesnici proljeća, iako je tek kraj siječnja. Ranije buđenje vegetacije moglo bi se pokazati kobnim za mnoga poljoprivredna gospodarstva.

Upravo zato smo ponovno suočeni s južinom i toplinom bez zime, koja znatno (i negativno) utječe na psihičko i fizičko stanje ljudi.

Antonija je iznenadila članove Facebook grupe Zapruđanci svojom objavom. Naime, pod njezinim prozorom već su procvale rane visibabe.

FOTO: Antonija Kittel Lukač / Zapruđanci / Facebook
FOTO: Antonija Kittel Lukač / Zapruđanci / Facebook

Visibabe su u ponudi i na Splavnici po cijeni od 10 kuna, no nije bilo puno zainteresiranih, naprotiv, građani su prilično iznenađeni. Prema narodnoj predaji, visibabe su znak nadolazeće hladnoće.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL


Komentari