(FOTO) Otvorena je izložba Petra Dolića “Palmižana”

Foto: Borna Kos

Skulptura “Palmižana” kipara Petra Dolića istražuje poimanje umjetničkog djela. Osnovni medij u kojem autor stvara ja kamen, no odlučio se na potpuno novi materijal, stirodur.
Kada gledate ovo umjetničko djelo imate potpunu slobodu u njegovoj interpretaciji, što je i bila želja umjetnika.

“”Dolićeva Palmižana” volim koristiti ovaj izraz kada razmišljam o umjetnikovom djelu. Usudila bih se reći da je to jedan od ponajboljih hrvatskih kipara zrele generacije. Međutim, ovaj rad večeras upravo svjedoči o njegovom majstorstvu unutar likovne umjetnosti, pogotovo kiparstva. Petar Dolić se okušao tijekom svojeg stvaralaštva u svim medijima, a najčešće je to bio mramor.Današnji iskorak je upravo u materijalu koji se zove stirodur. Svjedočimo vremenu kada umjetnici posežu za novim materijalima i novim medijima. Upravo “Palmižana”, ja vjerujem, potaknut će mentalne slike i asocijacije. Ovo djelo možete usporediti s čipkarstvom, bjelinom, zrncem soli, pjenom vala, oblacima, a netko je vidio i anđele. Vjerujem da je to Dolić pokušao postići svojim radom. Za mene je ova izložba izuzetno važna jer je umjetnik napravio rad u jednom novom mediju koji je izvrstan. Slobodno ću reći da Petar Dolić oduševljava”, rekla je kustosica izložbe Lidija Fištrek.

“Ljudi su različito interpretirali moju skulpturu. Zanimljivo je to što je svatko nešto drugo vidio u tome. Drago mi je što rad nije jednoznačno određen. Stirodur je jedna vrsta stiropora, lagan i čvrst materijal. Jako se lijepo oblikuje, a pošto je ovo zbirka Joze Kljakovića koja je pod zaštitom, išao sam na taj laganiji materijal kako bi skulpturu mogli što lakše postaviti. Stvarao sam tako da sam radio pojedinačne dijelove i slagao ih poput Lego kockica”, rekao je Petar Dolić.

Izložbu možete pogledati u galeriji Memorijalne zbirke Jozo Kljaković.


Komentari