(FOTO) Otvoren Hendrixov most: Bandić iznenadio light – showom

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

Svjetleći natpis i “festival” boja.

U četvrtak, 1. lipnja, u 21,30 sati, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je Zeleni željeznički most „Sava“ (Hendrixov most) s novom dekorativnom rasvjetom.

Paljenje rasvjete popraćeno je  prigodnim koncertom na kojem su nastupili Tomislav Krkač i Jimi Hendrix cover band. Projekt rasvjete je izrađen u skladu s uvjetima HŽ infrastrukture i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Radovi su započeli 9. ožujka ove godine, a ugrađene su 822 svjetiljke.

Ovim se projektom dekorativne rasvjete naglašavaju konture donjeg dijela mosta cijelom dužinom glavne grede (310m) te gornjeg ustroja mosta (vertikalnih vješaljki i luka mosta) statičkom, neutralno bijelom svjetlošću, dok se dinamička rasvjeta u boji aktivira prolaskom vlaka (s prvim vagonom iza lokomotive).

Most je izgrađen 1939. i zaštićeni je spomenik kulturne i tehničke baštine. Iluminaciju dobiva u godini kada se obilježava i 50. godišnjica Hendrixovog prvog albuma, čime se Zagreb pridružuje ovoj značajnoj obljetnici koja se koncertima posvećenima njemu u čast održava diljem svijeta.


Komentari